kod tonci

Pod Brdo obilježena 81. godišnjica pogibije 43 partizana: Prvi u Europi oduprijeli se fažizmu

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Prigodnom komemoracijom na lokaciji zvanoj pod Brdo, kod Tonci, obilježena je 81. obljetnica pogibije 43 partizana, labinskih boraca koji su ovdje stradali od njemačkog okupatora iz naoružane motorizirane kolone u rujnu 1943. godine. Minutom šutnje odana je počast svim poginulima koji su dali svoj život u borbi za domovinu protiv neprijatelja te je položen vijenac na spomen ploču.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Da se više ne ponovi

Komemoraciji su prisustvovali predstavnici Grada Labina, susjednih općina, Udruge antifašista Labina, Pule i Istarske županije, Društva Josip Broz Tito, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Policije, Crvenog križa, Javne vatrogasne postrojbe, učenici drugog razreda Srednje škole "Mate Blažina" sa svojom profesoricom Dijanom Muškardin i drugi uzvanici.

Nazočnima su se obraditi Ada Damjanac, predsjednica Saveza antifašističkih boraca Istarske županije i Labinski gradonačelnik Valter Glavičić koji su istaknuli ponos na te borce, partizane, labinsku prošlost i rudare koji su imali hrabrost prvi se u Europi oduprijeti nadolazećem fažizmu.

Ujutro 13. rujna 1941. na ovom mjestu sukobile su se labinske partizanske jedinice s nadmoćnim fašističkim trupama, koje su iz Trsta, preko Pule pohodile za Rijeku. Na ovom mjestu poginula su 43 labinska borca, Istra je pala pod fašističku Italiju, a put nadmoćnoj vojsci prema Rijeci bio je slobodan. Istra ostaje okupirana od fašističke vojske, stradavaju redom sela, čitava mjesta ostaju opljačkana, a nevini ljudi pobijeni.

Istaknut je ponos na sve borce u Drugom svjetskom ratu, najkrvavijem ratu u povijesti čovječanstva u kojem je uz ogromne žrtve stvorena naša domovina u današnjim granicama, ali i na borce u Domovinskom ratu koji su sačuvali domovinu od sličnog neprijatelja s istim namjerama samo drugog imena uz poruku da se više ne ponovi.

- Okupljamo se na ovakvim spomen obilježjima događanja gdje su naši sinovi i kćeri dali svoj život. Istra je posebna jer mi ovdje i dalje čuvamo i održavamo spomen obilježja iz Drugog svjetskog rata i antifašističke borbe. Želimo da i mladi nastave tim putem te da njeguju suživot, čuvaju ove tekovine i granice koje su nam partizani ostavili te da se ovakvo zlo nikad više ne ponovi, rekla je Damjanac, a labinski gradonačelnik Valter Glavičić u svom obraćanju dodao kako je prošlo mnogo godina od ovog događaja u kojem su mnogi mladi, gotovo goloruki poginuli u borbi protiv njemačkih fašista.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Pokazali da imaju cilj i viziju

- Oni su pokazali da imaju cilj, viziju, da žive za ideale i da ako se sami ne pokrenu nitko im neće donijeti slobodu. Sve ovo što danas radimo je da se to ne zaboravi, u Hrvatskoj se puno toga radi da se to sve zaboravi i da se promijeni povijest. Istra je uvijek bila na strani slobode, pravde i istine.

U suradnji s Mjesnim odborom Ripenda obnovit ćemo tamo spomenik antifašističkim borcima, od 1991. do danas mi smo obnovili veliki spomenik rudaru, rudaru-borcu i time odali poseban pijetet jer ovdje je antifašizam počeo, rekao je Glavičić te najavio da će se iduće godine u suradnji s mjesnim odborima obnoviti spomenici palim borcima, jer oni to zaslužuju. Na kraju se može zaključiti da su očevi stvorili domovinu, a sinovi su je obranili i čuvaju uspomenu na nju. Svaki rat je veliko zlo, ali u svijetu se untoč tome ratuje i dalje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter