vremenska prognoza za istru

Iz ljeta u jesen: Rujan će biti hladniji i kišovitiji od prosjeka. Hoće li nam za vikend zasjati sunce? 

| Autor: Glas Istre, Petar Radovan / Istramet
(Snimio Saša Miljević / Pixsell)

(Snimio Saša Miljević / Pixsell)


Nepredvidljiva visinska ciklona koju su europski meteorolozi nazvali Boris, i idućih će dana intenzivno nastaviti utjecati na vrijeme u našem dijelu Europe. Pritom se glavnina oborina očekuje u alpskom području.

Za vikend će u Alpama i okolici lokalno pasti više od 200 mm oborina, a glavnina će vjerojatno pasti u Austriji. U višem području padat će snijeg, a može ga pasti oko 100 cm, iako su neka područja već dobila 50-ak centimetara!

Prodor hladnog subarktičkog zraka

Glavni ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler navodi kako se događa prodor hladnog subarktičkog zraka, ali takvih je fenomena bilo i prije.

“Vjerojatno ćemo imati rujan hladniji i kišniji od prosjeka. Lipanj je bio u granicama normale, ali srpanj i kolovoz bili su na velikom broju postaja DHMZ-a među prva tri najtoplija mjeseca otkad postoje sustavna mjerenja. To dovodi da je čitavo ljeto bilo toplije od prosjeka i ekstremno toplo u dijelovima Hrvatske”, dodao je.

Kaže da se svijet zagrijava prosječno za trećinu stupnja svakih 10 godina, a jedan hladniji mjesec nije dokaz tome da su klimatske promjene iza nas.

“Sezonske prognoze govore za jesen da bi mogla biti toplija od prosjeka. Treba ipak gledati tjedan po tjedan. Bitno je da ovaj vikend nema nekih novih iznenađenja. Vrlo lako su moguće dodatne količine oborina sa subote na nedjelju. Nakon toga slijedi tjedan koji će biti relativno mirniji. Temperature će polako rasti, oborine će postojati, ali ne u nekim značajnijim iznosima. Prebacit će se pogled sa neba na pogled u naše rijeke. Na Dunav treba obratiti pažnju narednih dana”, poručio je.

Güttler podsjeća da ove godine u Hrvatskoj nismo imali temperature preko 42 ili 43 ºC, ali smo imali jako puno dana kad se minimalna temperatura nije spuštala ispod 20 ili 25.

“U kontekstu globalnog zagrijavanja, takve pojave toplinskih valova gotovo su sigurne. To je nešto s čime ćemo se sigurno susretati narednih desetljeća. Što se tiče oborina, nekako smo između sve sušnijeg juga Europe i sve kišnijeg sjevera Europe. Ove pojave koje se događaju u središnjoj Europi ulaze u tu sliku globalnog zagrijavanja gdje se očekuje sve kišniji sjever i sve sušniji jug Europe. U Hrvatskoj se ne očekuje veliki deficit oborina. Imat ćemo sve sušnija ljeta i sve kišnije jeseni i zime. U Hrvatskoj zasad nema ni traga ni glasa od snijega, zaključio je Güttler za HRT.

Istrametova trodnevna prognoza za Istru

SUBOTA - Pretežno oblačno vrijeme uz mogućnost mjestimične slabe kiše, naročito u Gorskom kotaru. Puhat će umjeren i jak sjeverac i sjeverozapadnjak, a na Kvarneru jaka bura. Jutarnje temperature zraka od 7 do 13 °C, dnevne vrijednosti između 14 i 17 °C.

NEDJELJA - Pretežno oblačno vrijeme, u Gorskom kotaru uz mjestimičnu slabu kišu. Puhat će umjeren i jak sjeverozapadnjak, a na većem dijelu područja jaka bura, naročito navečer. Jutarnje temperature zraka od 8 do 13 °C, dnevne vrijednosti između 17 i 20 °C.

PONEDJELJAK - Pretežno oblačno vrijeme uz sunčana razdoblja, ali i mogućnost mjestimične kiše, naročito poslijepodne. Puhat će umjerena i jaka bura i sjeverac. Jutarnje temperature zraka od 8 do 13 °C, dnevne vrijednosti između 17 i 20 °C.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter