komemoracija

Obilježena 81. obljetnica Pazinskih odluka: Vizija Istre kao slobodne i otvorene regije

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto Grad Pazin)

(Foto Grad Pazin)


Delegacija Grada Pazina predvođena gradonačelnicom Suzanom Jašić, uz sudjelovanje predstavnika Udruge antifašista, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, političkih stranaka, policije i drugih javnih institucija, u petak u jutarnjim satima, prisjetila se svih stradalih boraca antifašističkog rata u Istri i svijetu, žrtava fašističkog terora te svih poginulih u Domovinskom ratu.

(Foto Grad Pazin)(Foto Grad Pazin)

Velika simbolika

Položeni su vijenci na spomen-ploču zgrade u kojoj su 13. rujna 1943. godine donesene povijesne Pazinske odluke o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom. U spomen na sve žrtve rata, vijenac je položen i na središnjem križu gradskog groblja »Moj mir«.

- Danas, na ovom mjestu, a nadam se i kasnije prilikom otvaranja druge cijevi tunela Učka, što nosi veliku simboliku u kontekstu povijesnih događanja, prisjećamo se svih onih koji su svojim djelima, vizijom i neizmjernom hrabrošću osigurali da danas živimo u slobodi. Dok odajemo počast njihovim žrtvama, ne smijemo zaboraviti da je njihova vizija Istre kao slobodne i otvorene regije odgovornost koju svi nosimo.

Oni su nas zadužili da gradimo društvo solidarnosti, pravednosti i zajedništva, da njegujemo vrijednosti mira i slobode, koje su nam darovane njihovim nesebičnim činom, istaknula je gradonačelnica Pazina Suzana Jašić u svom govoru prilikom polaganja vijenca na gradskom groblju.

Milan Antolović, predsjednik Udruge antifašista, prisjetio se, ispred zgrade u kojoj su donesene Pazinske odluke, tih povijesnih događanja te pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast svim poginulima za slobodu koju danas uživamo, s posebnim naglaskom na trideset potpisnika Pazinskih odluka.

(Foto Grad Pazin)(Foto Grad Pazin)

Središnji događaj u utorak

Obilježavanje 81. obljetnice donošenja Pazinskih odluka ove je godine dodatno obogaćeno obilježavanjem 90. obljetnice smrti Matka Brajše Rašana. U sklopu tog dvostrukog jubileja, u petak su održana i dva predavanja u dvorani Istra pazinskog Spomen doma. Predavanja su istaknula nasljeđe Matka Brajše Rašana, autora Istarske himne "Krasna zemljo, Istro mila", te njegov značajan doprinos narodnom preporodu istarskih Hrvata, kao i njegovo bogato glazbeno stvaralaštvo.

Središnji događaj obilježavanja 81. obljetnice Pazinskih odluka održat će se u utorak, 17. rujna u 18 sati, u dvorani Istra Spomen doma sjedinjenja i slobode, na mjestu, čiji naziv simbolizira upravo ta povijesna događanja od 13. rujna 1943. godine, kada su donesene odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s domovinom Hrvatskom. Tom prigodom održat će se svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina, uz prisustvo brojnih uzvanika i gostiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter