simbol zajedništva

FOTOGALERIJA / Večeras svečano otvorena druga cijev Tunela Učka

| Autor: Marinko Glavan


Velikim vatrometom i povorkom radnika koji su sudjelovali u izgradnji tunela i njihovih strojeva, a kojima su se pridružili Halubajski zvončari, Folklorno društvo Pazin, ritmičke gimnastičarke članovi Vespa kluba Rovinj, Liburnija Classic Cluba Opatija, Porsche kluba, uz glazbu Sudar Brass Ansambla večeras je svečano je otvorena druga cijev tunela Učka.

Gradnja druge cijevi tunela započela je prije gotovo četiri godine, a sutra u večernjim satima će biti otvorena za promet vozila iz Primorsko-goranske prema Istarskoj županiji, dok će promet u suprotnom smjeru teći starom tunelskom cijevi.

Svečanost otvaranja započela je izvođenjem himne Lijepa naša domovino, koju je otpjevala istarska diva Radojka Šverko, a među oko tisuću uzvanika bili su premijer Andrej Plenković, dopredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, Istarski župan Boris Miletić, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, saborski zastupnici, predstavnici lokalnih samouprava, gospodarstvenici i brojni drugi.

U svom obraćanju okupljenima uoči otvaranja, premijer Plenković je istaknuo kako se završetkom velikih infrastrukturnih projekata, poput tunela Učka, stvaraju pretpostavke za daljnji razvoj zemlje.

- Kada smo dolazili s riječke strane, dobili smo puni dojam značaja ovako velikog projekta koji je samo dio infrastrukturnih projekata koje realiziramo u ovom razdoblju sazrijevanja hrvatske države i demokracije te razvoja koji se osjeća u svim našim krajevima. Istarska županija je najrazvijeniji dio Hrvatske, s ogromnim doprinosom gospodarstvu države i zaslužuje, zajedno s Primorsko-goranskom županijom i cijelom Hrvatskom ovakav projekt.

Ovo nije trošak od 200 milijuna eura, nego ulaganje u budućnost svih koji žive na ovim prostorima, rekao je Plenković, ističući kako s velikim optimizmom gleda i u naredne dvije godine, tijekom kojih će se realizirati preostali veliki projekti na potpunom povezivanju Istre autocestama s četiri prometne trake.

- Iduće godine bit će obnovljena i stara tunelska cijev pa će početkom turističke sezone izgledati praktički isto kao ova nova. Nakon toga, za još godinu dana do kraja će biti završeni vijadukti Limska Draga i dionica od tunela Učka do Matulja, u punom profilu autoceste. Na taj način će Istarska županija biti u potpunosti integrirana u sustav hrvatskih autocesta, rekao je Plenković.

Ministar Butković je podsjetio da je 2016. godine, nakon što je završetak istarskog ipsilona godinama bio zaustavljen, donesena odluka Vlade o završetku istarske mreže autocesta u cijelosti, uključujući i gradnju novog tunela.

- Još je preostalo samo izgraditi dva vijadukta i dionicu do Matulja. Ovo otvaranje druge cijevi tunela je veliki trenutak i veliki pothvat na koji svi zajedno moramo biti ponosni, rekao je Butković, zahvalivši Bina Istri, svima uključenima u projekt kao i cijeloj vladi na potpori bez koje bi ga bilo nemoguće ostvariti.

Istarski župan Boris Miletić je kazao kako je 13. rujna veliki datum za Istru.

- Otvaranje tunela trebalo je biti održano 12. rujna, ali viša sila, odnosno vremenske prilike učinile se da se otvaranje odgodi za 13. rujna. Netko će reći kako petak 13. ima različite konotacije, ali postoji jedna posebna povijesna poveznica Istre s datumom 13. rujna, jer na taj datum slavimo poziv narodu Istre za priključenje matici Hrvatskoj iz 1943 godine.  Sudbina je htjela da 13. rujna slavimo i otvaranje nove cijevi tunela, rekao je Miletić. Istaknuo je ulogu vlade u realizaciji ovog i drugih projekata kojima se izgradnja istarskog ipsilona u punom profilu primiče kraju.

- Želim vrlo jasno poručiti da ovo nije financijska odluka Vlade, jer je riječ o koncesijskom modelu, ali ovo je politička odluka Vlade na čelu s premijerom, gospodinom Plenkovićem i na tome im zahvaljujem. To je jedina istina. Moglo je ovo biti i prije izgrađeno, ali nažalost nije, jer nije bilo političkog razumijevanja. Ovim smo povećali sigurnost prometa i bolje povezali Istru s, kako su rekli naši Istrijani 1943. godine, maticom Domovinom i na tome svima od srca zahvaljujem, rekao je Miletić.

U ime primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine okupljenima se obratila njegova zamjenica Marina Medarić, pročitavši Komadinino pismo u kojemu ističe da je Učka stoljećima za Primorce i Istrijane mjesto susreta, ona koja spaja i pogledom čuva s jedne strane Istarsku, a s druge Primorsko-goransku županiju.

Otvaranje druge cijevi tunela Učka povijesni je dan za Bina Istru, za sve naše korisnike i naše djelatnike, rekao je Dario Silić, predsjednik uprave koncesionara Istarskog ipsilona.

- Ovaj projekt nije samo tehničko čudo, već simbol zajedništva i vizije, rezultat upornog rada, predanosti i suradnje mnogih pojedinaca i institucija RH.Dupliranjem tunela Učka, Bina Istra će povećati sigurnost i postići usklađenost tunela Učka s Direktivom EU iz 2004 o sigurnosnim zahtjevima za tunele u EU, rekao je Silić, posebno naglasivši tehničku zahtjevnost izgradnje tunela dugog 5,6 kilometara, s dvadeset i četiri poprečna prijelaza između dviju tunelskih cijevi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter