UOČI SUBOTINE

Zlatni grb Grada Buzeta klapi Pinguentum i Vilmi Jeletić

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Jednoglasno su, na svom zasjedanju uoči gradskog praznika i rujanske Subotine, buzetski vijećnici donijeli odluku o dodjeli javnih priznanja za naročite zasluge i izuzetne rezultate te doprinos u razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada Buzeta kao i za veliki entuzijazam u radu.

Godišnje nagrade

Zlatni grb Grada Buzeta Gradsko vijeće dodijelio je Muškoj klapi Pinguentum koja ove godine obilježava 30 godina postojanja i rada i u tom je dugačkom razdoblju ostvarila iznimne uspjehe koji su rezultirali brojnim nagradama za interpretaciju i izvođenje klapskih napjeva i pjesama. Pinguentum je višestruki osvajač Festivala klapa Istre i Kvarnera, pobjednik prvog omiškog Superfinala, i prva, i za sada jedina istarska klapa pobjednica Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Umjetnički voditelj je Sanjin Radović, a klapa djeluje u okviru GD »Sokol« Buzet.

Zlatni grb Grada Buzeta dodijeljen je i Vilmi Jeletić, sportašici, osnivačici Taekwon-do kluba Buzet u kojem je od prvog dana predsjednica. Klub je tijekom 30 godina postojanja, od samih početaka u samom vrhu Hrvatske, njegovi su članovi osvajali mnoga odličja na državnoj i međunarodnoj razini, na europskim i svjetskim prvenstvima. Jeletić je sudjelovala i u osnivanju Hrvatskog kickboxing saveza, a prije deset godina osnovala je i Kickboxing klub Fighter Buzet. Osim iznimnog angažmana u području sporta, redovito sudjeluje i na manifestacijama koje promoviraju lokalne običaje, tradiciju i baštinu.

Godišnju nagradu Grada Buzeta dobio je učitelj Darko Černeha. Trener, mentor i voditelj Školskog sportskog društva Pinguente Osnovne škole Vazmoslav Gržalja koje je pod njegovim vodstvom u posljednjih nekoliko godina ostvarilo zapažene rezultate na županijskim i državnim natjecanjima školskih sportskih klubova. Valja izdvojiti prvo mjesto na državnom prvenstvu školskih sportskih društava iz futsala za djevojčice do šestog razreda ostvareno u lipnju ove godine.

Za kontinuirano poslovanje i doprinos razvoju gospodarstva, Godišnju nagradu dobili su i Majer transporti cestovni prijevoz robe, vlasnika Valtera Majera. Obrt je osnovao pokojni Karlo Majer, a ove godine obrt obilježava 55 godina poslovanja i zapošljava 21 djelatnika. Današnji vlasnik Valter Majer bio je aktivan u Udruženju obrtnika Buzet, u dva mandata član Skupštine, a obnašao je i funkciju predsjednika Ceha prijevoznika te bio član Upravnog odbora.

Godišnja nagrada dodijeljena je i Buzećanima Danijelu Peku i Katarini Prpić za djelovanje na području kulture i umjetnosti kao i promociji Buzeta. Pek i Prpić iz tvrtke Antitalent, producenti su kratkometražnog filma »Čovjek koji nije mogao šutjeti« redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića, prvog hrvatskog filma koji je osvojio Zlatnu palmu i to na ovogodišnjem 77. filmskom festivalu u Cannesu za najbolji kratkometražni film. Svoju uključenost u zajednicu i doprinos promociji Buzeta pokazali su realizacijom kratkog dokumentarnog filma »Terenska nastava« koji je realiziran s buzetskim osmašima u školskoj 2022./2023 godini, a čija se promocija tek očekuje.

Pohvalnice

Pohvalnicama su zbog ostvarenih izvanrednih školskih i izvanškolskih rezultata i dostignuća vrednovani osnovci: Glorija Kodelja, Vita Flego, Maria Gržinić, Nikol Gržinić, Ema Lozančić, Vita Perišić, Heli Šavko, ‘’Boškarini’’ s mentoricom Kristinom Pavletić Prodan, futsal ekipa 5. i 6. razreda s mentorom Darkom Černehom. Pohvalnice su dobili i Tomi Sirotić i Leo Vivoda, učenici Srednje škole Buzet te srednjoškolci koji se školuju izvan Buzeta Emily Radović i Aron Vivoda. Pravo na nagradnu stipendiju ostvarili su studenti Lucia Fabijančić, Jan Grbac i Korina Zugan, te im je stoga također dodijeljena Pohvalnica. Zbog predanog rada i angažmana u društvenom životu zajednice Pohvalnica je dodijeljena i Dalidi Marušić.

Prijedlog Odbora za javna priznanja, obrazložila je njegova predsjednica Leana Petohleb Krota, vijećnica Nezavisne liste. Gradska priznanja laureatima će se uručiti na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 6. rujna, u povodu Dana Grada Buzeta, rujanske Subotine.

Predsjednik Gradskog vijeća Davor Prodan, vijećnik Nezavisne liste, najavio je da su pripreme za svečanu sjednicu Gradskog vijeća i za raznovrsne znanstvene, kulturne, sportske i zabavne sadržaje kojima će se obilježiti predstojeće rujanske dane, u punom jeku.

- Sve to organiziramo u povodu Dana Grada Buzeta koji se obilježava kao spomen na »samanj« naziva »Subotina«. Subotina se u povijesnom smislu spominje kao glavna gradska fešta od sredine XIX. stoljeća, kada su, kako se u literaturi može pročitati, trgovci od Trsta do Pazina zajedno s našim poduzetnim i vrijednim precima s cijele Buzeštine, izlagali svoje poljoprivredne i druge proizvode radi kupnje ili prodaje na potezu od Velih vrata na ulazu u stari grad Buzet, zatim preko Lopara do središnjeg gradskog trga ispred župne crkve Uznesenja Marijina, kazao je Prodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter