Ostvaren rekord

Na Pazinštini u novoj pedagoškoj godini čak 615 vrtićaraca

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


U novu pedagošku godinu, Dječji vrtić »Olga Ban« Pazin koji pokriva Pazin i sedam susjednih općina, u ponedjeljak 2. rujna startat će s rekordnim brojem polaznika, čak 615 mališana rane i predškolske dobi, od toga 304 u matičnom vrtiću u Pazinu, a 311 u sedam područnih vrtića na Pazinštini.

Slavljenička godina

- Raduje što razvijamo sustav predškolskog odgoja. Ove smo godine ponovo uspjeli upisati svu djecu vrtićke dobi i veći broj jasličke dobi, a nadamo se da će za koji mjesec na području Grada Pazina biti primljena i sva djeca jasličke dobi, istaknula je na jučerašnjoj konferenciji za medije gradonačelnica Pazina Suzana Jašić.

Ravnateljica Dječjeg vrtića »Olga Ban« Doris Velan nadovezala se te rekla da je broj zainteresiranih za upis u vrtić i ove je godine bio velik, zaprimljeno je ukupno 288 zahtjeva za upis, od kojih 147 za matični vrtić Pazin i 141 zahtjev za sedam područnih vrtića u koje spadaju Motovun, Karojba, Tinjan, Sv. Petar u Šumi, Gračišće, Cerovlje i Lupoglav.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Sva djeca vrtićkog uzrasta koja su u trenutku upisa ispunjavala uvjete su primljena, ostalo je neupisano 37 djece jasličkog uzrasta iz Pazina, uz koje je bilo prijavljeno i 26 djece koja nisu ispunjavala uvjet uzrasta ili su iz drugih općina. Radovi na novom vrtiću u prostoru bivše vojarne su pri kraju te se za nekoliko mjeseci očekuje preseljenje četiri vrtićke grupe iz prostora Društvenog centra Veli Jože te otvaranje novih jasličkih skupina kako bi omogućili potpuni obuhvat djece s područja Grada Pazina, kazala je Velan. Dodala je da je dolazak djeteta u vrtić za dijete jedna životna prekretnica, prvi susret s institucijskim oblikom odgoja i obrazovanja, promjena na koju se treba prilagoditi.

Dječji vrtić »Olga Ban«, naglasila je također Velan, ove godine dobitnik je Erasmus+ akreditacije u sklopu koje planira provesti do petnaest mobilnosti djelatnika. U vrtiću već imaju iskustva s takvim mobilnostima kroz prethodna tri projekta, radi se najčešće o tome da se odgojiteljice i stručne suradnice educiraju u drugim zemljama ili promatraju rad u drugim vrtićima. Kasnije svoja znanja dijele ostalim djelatnicima kroz edukacije koje drže za njih u vrtiću, ali prenose i djeci kroz odgojno obrazovne aktivnosti o raznim zemljama i kulturama i zajedničkoj europskoj baštini.

Od zanimljivosti, Velan je istaknula da je cijela ova godina za Dječji vrtić »Olga Ban« slavljenička. Vrtić slavi 120. godina postojanja Hrvatskog vrtića u Pazinu. Od aktivnosti u povodu obljetnice još je aktualna izložba u Muzeju grada Pazina u Pazinskom kaštelu, koja se može pogledati do 5.listopada.

Ilustracija (Pixabay)Ilustracija (Pixabay)

Također, u tijeku je izrada projekta rekonstrukcije dvorišta »gornjeg« vrtića koji će se kandidirati na vanjske izvore financiranja, čime se planira obnoviti okoliš vrtića i prilagoditi ga suvremenim standardima.

U nastavku, gradonačelnica Suzana Jašić osvrnula se na problem neupisane jasličke djece, najavivši da Grad Pazin nastavlja s financiranjem smještaja u privatnim vrtićima i obrtima za dadilje, a taj je iznos za ovu pedagošku godinu povećan s 219,67 eura na 300 eura. Prošle godine na taj je način sufinancirano 33 djece, dok za novu pedagošku godinu traje potpisivanje ugovora o sufinanciranju u obrtima za dadilje i privatnim vrtićima za što su u proračunu osigurana sredstva.

Jašić je izvijestila da su radovi na novom vrtiću u bivšoj vojarni pri kraju, uređuju se unutarnji prostori i okoliš, nakon čega slijedi opremanje, uporabna dozvola i potrebne suglasnosti Istarske županije i resornog ministarstva. Prelazak četiri skupine u novi vrtić očekuje se do kraja godine, kao i otvaranje novih jasličkih skupina za koje će biti raspisan javni poziv nakon dobivenih suglasnosti. Ukupna vrijednost radova na rekonstrukciji i dogradnji iznosi gotovo 3,1 milijun eura, financiranih putem gradskog kredita, uz 900 tisuća eura osiguranih iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Ekonomska cijena boravka djeteta u vrtiću je 461 euro mjesečno. Roditelji boravak svog djeteta plaćaju 130 eura mjesečno za prvo dijete, od čega 75 posto za drugo i 25 posto za treće i svako sljedeće dijete, a preostalo financira Grad Pazin, odnosno svi porezni obveznici. S obzirom na ove olakšice, prosječna naplata po djetetu iznosi realno 117 eura mjesečno. Tako, od ukupne mase sredstava za funkcioniranje vrtića, roditelji sufinanciraju 24 posto, a preostalih 76 posto Grad Pazin.

Cjelogodišnji rad sustava

U ekonomsku cijenu gradskog vrtića ulazi cjelogodišnji rad sustava pri čemu vrtić nije zatvoren niti jednog radnog dana u godini, u njemu radi visokoobrazovani kadar odgojiteljica i stručnih suradnica: psihologinja, pedagoginja, socijalna pedagoginja, logopedinja, medicinska sestra, potom osobne asistentice za djecu s posebnim potrebama, kao i administrativni i logistički kadar koji se brine o funkcioniranju svih devet objekata ustanove. Svi su oni napokon bolje plaćeni, zaostatak za osnovnim školama smanjen je na samo 7 posto što se planira poravnati u idućoj godini. U ekonomsku cijenu ulaze i četiri obroka za koje se u što većoj mjeri koristi lokalno uzgojena ili proizvedena hrana, potom režije, svake godine dopunjeni najnoviji didaktički materijal i oprema u unutarnjim i vanjskim prostorima, projekti, niz internih, ali i vanjskih aktivnosti i suradnji.

Jašić je također posebno naglasila kako je od velikog značaja to da se u novu pedagošku godinu u vrtiću kreće s potrebnim i to stručnim kadr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter