Predavanja, promatranje teleskopom, znanost i glazba

IgreHuma, zadnji kolovoški vikend organizira Astronomsko društvo Hum

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Astronomsko društvo Hum zadnji kolovoški vikend obilježit će ljetnom manifestacijom IgreHuma koja obuhvaća predavanja, projekcije, promatranje teleskopom, diskusije, znanost i glazbu!

IgreHuma prvi put održane su u kolovozu 2012. godine, kada još nije postojalo Astronomsko društvo Hum, već samo ideja da se održi predavanje ispod zvjezdanog neba u Humu, najmanjem gradu na svijetu.

Pomrčine i kvantna komunikacija

- Toliko smo se puta smrzavali u zimskom razdoblju i provodili noći gledajući kroz teleskop, pa je pala i ideja da napravimo nešto, da i posjetitelji koji dođu u Hum mogu vidjeti kako to izgleda kad se gleda u noćno nebo kroz malo drugačiji format. Tko bi rekao da ćemo danas u Humu imati i Astronomsko društvo, i da će postati tradicija da Korado Korlević svake godine gostuje u Humu na predavanju, kazao je Marin Krota, predsjednik Astronomskog društva Hum čiji je tajnik Aleksandar Merlak.

U ovogodišnjem dvodnevnom izdanju IgreHuma započinju u petak 30. kolovoza u 16 sati. Hrvatski astronomski savez u suradnji s Astronomskim društvom Hum organizira radionicu o Suncu Doriana Božičevića. Radionica je koncipirana za učenike nižih razreda osnovne škole koji će imati priliku kroz crtanje i bojanje upoznati ono što slijedi u praktičnom i vizualnom djelu prezentacije. Od 17 do 18 sati osnovci će moći promatrati Sunce kroz specijalni teleskop.

U 20.15 sati Lovro Pavletić održat će predavanje na temu "Ekspedicija na potpunu pomrčinu Sunca, Teksas 2024.". Ove godine 8. travnja s američkog kontinenta bila je vidljiva dugo očekivana velika potpuna pomrčina Sunca. Članovi Akademskog astronomskog društva - Rijeka i Centra za astronomske studije Antares Trst, zajedničkim snagama svjedočili su ovoj rijetkoj pojavi kojoj i mnogobrojni astronomi najčešće svjedoče samo jednom u životu. Na predavanju će se objasniti fizikalne pojave koje nastaju prilikom pomrčine, predstaviti snimke i podijeliti iskustva s nedavno završene ekspedicije u Teksasu te najaviti nadolazeće ekspedicije.

(Snimio: Aleksandar Merlak)(Snimio: Aleksandar Merlak)

U 21 sat Mate Jagnjić govorit će na temu "Satelitska kvantna komunikacija: sigurnost u eri kvantnih računala". S ubrzanim razvojem kvantnih računala, klasični komunikacijski kanali suočavaju se s novim prijetnjama. Njihova sposobnost brzog rješavanja kompleksnih matematičkih problema može kompromitirati trenutne sigurnosne protokole, kao popularni RSA algoritam koji se koristi za zaštitu privatnih razgovora i bankovnih računa.

U 21.45 sati na rasporedu je predavanje Erika Urana "Međuzvjezdana kemija i kemija unutar planeta". U 22.30 sati Astronomsko društvo Hum organizira promatranje teleskopom i kratki vodič noćnog neba, a u 23. 15 sati slijedi zabavni dio uz DJ-a.

Subotnji program od sunca do zvijezda

Subotnji blok predavanja započinje u 16 sati radionicom o Suncu Doriana Božičevića. Hrvatski astronomski savez u suradnji s Astronomskim društvom Hum organizira predavanje o Suncu za građanstvo i turiste, zavisno o broju posjetitelja, predavanje će biti i na engleskom i talijanskome jeziku. Nakon predavanja i teorije, organizirano je promatranje Sunca za sve zainteresirane. Specijalni teleskop omogućava promatranje i gledanje bez štetnosti za oči.

U 20.15 sati na redu je predavač Goran Hudec s temom "Lov na vulkane". Upravo su u fazi pripreme za uspon na najviši vulkan svijeta Ojos del Salado, granica Argentine i Čilea. Za visinu od 6.893 metara potrebne su visinske pripreme, a na put se kreće sredinom siječnja iduće godine.

Korado Korlević će s početkom u 21 sat u Humu govoriti na temu "Ključanice kaosa". Kako Korlević zna reći, nalazimo se u najuzbudljivijem vremenu od kada je čovječanstvo krenulo u smjeru tehnološke i industrijske revolucije. Ali kako to uvijek biva, što je više informacija, to je i više kaosa. U 22 sata Eric Andreas Vivoda predavat će na temu "Što je to Einsteinu relativno?" Početkom dvadesetog stoljeća, točnije 1905. godine, Albert Einstein objavio je četiri znanstvena rada koja su promijenila svijet fizike. Jedan od njih bio je i "O elektrodinamici tijela u gibanju" u kojem je po prvi puta izložio ideje Specijalne teorije relativnosti.

U 22.45 sati Astronomsko društvo Hum omogućit će promatranje teleskopom, a potom slijedi zabavni glazbeni program.


Podijeli: Facebook Twiter