dio kulture i identiteta istre 

VELIKA FOTOGALERIJA / Erik Žagrić na konju Zvjezdanu pobjednik 49. Trke na prstenac: "Išao sam čiste glave i srida je pala"

| Autor: Doria Mohorović / Glas Istre


Pobjednik 49. Trke na prstenac je Erik Žagrić, 24-godišnji konjanik iz Žminja. Titulu slavodobitnika mladom vitezu donijelo je osvojenih 6 i pol punti koje je ostvario na konju Zvjezdanu i uz asistenciju kopljonoše Marka Kaduza.

- Osjećaj je izvanredan. Rekao sam neka bude što bude, neka najbolji pobijedi. Išao sam čiste glave i srida je pala, rekao je Žagrić nakon što je primio Štit predsjednika od Zorana Milanovića, Prsten pticu koju mu je uručio istarski župan i bon od 5.000 eura od tvrtke Rudan.

Uloga gena

- Geni su igrali veliku ulogu. Moj ujak Goran Špada jaše već 26 godina i on je glavni krivac za to. Pripremio sam se dobro i to zahvaljujući dobrom konju i dvojici mojih prijatelja Stefanu Osipu i Denisse Osip bez kojih to ne bi bilo moguće, rekao je mladi Žminjac koji je pogodio čak dvije sride.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Tradicionalna manifestacija koja se održala na barbanskom trkalištu - Gradišću, i završila  uz slavlje, kao i prošlih godina, okupila je brojnu publiku, visoke uzvanike, načelnike istarskih općina, predstavnike ministarstava i javnih službi.

U ovogodišnjoj utrci nadmetalo se 16 barbarskih vitezova koji su imali zadatak u tri kruga utrke unutar 12 sekundi u punom galopu prijeći stazu dugu 150 metara te kopljem pogoditi prstenac. Onaj natjecatelj koji u tri utrke postigne najviše bodova postaje slavodobitnikom. Tradicionalna Trka na prstenac održana je ove godine 49. put, a obnovljena je nakon pauze duge 280 godina. Zvuci konjskih kopita Barbanom odjekuju redovito od 1976. godine, pretposljednjeg vikenda u kolovozu.

Neizvjesna trka

Publika je uživljeno pratila igru i pljeskom bodrila konjanike, a oni su, pak, gledateljima priredili neizvjesnu trku. Ono što će ovogodišnju igru obilježiti je broj pogođenih rupica iznad samog prstenca koji, iako ga je teško pogoditi, nosi nula punti. Poznavatelji trke komentirali su da ne pamte da je ikad toliko konjanika pogodilo u jednom natjecanju taj dio iznad prstenca. Trka nažalost nije prošla bez ozljede. Iskusni vitez s najviše pobjeda Maksimilijan Rojnić pao je s konja nakon što je počeo drugi krug natjecanja, no srećom ozlijedio je samo ruku.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Program je otvoren svečanom povorkom, promenadnim koncertom limene glazbe, Barbanskih mažoretkinja, KUD-a Barban i RKUD-a Rudar Raša. U revijalnom dijelu publici su se predstavili ovogodišnji konjanici, podizači prstenca, kopljonoše, tako i članovi časnog suda.

- Svaki korak u tih 150 metara, svaki korak u tih 12 sekundi, mora biti čvrst i siguran da bi se pogodio prstenac. A i život je kao trka na prstenac. U tom galopu kroz stoljeća svaka generacija je jedan korak i svaki je korak važan. I korak borbe za političku ravnopravnost hrvatskog naroda u Istri, i za borbu protiv fašizma, za sjedinjenje Istre s maticom Zemljom, poručio je barbanski načelnik Dalibor Paus.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

- Činjenica je da je danas ova trka jedna od značajnih manifestacija u našoj županiji, jedna od posjećenih manifestacija i da ona stavlja Barban u središte svih događanja. Tijekom Trke smo nacionalno popraćeni, nacionalno prepoznati i to Barbanu daje mogućnost da bude vidljiviji na turističkoj, gospodarskoj i društvenoj karti Hrvatske, i to je ono što trka daje Barbanu, naglasio je načelnik. Aldo Osip, predsjednik Društva Trka na prstenac, istaknuo je da je Trka istarski proizvod i brend, a pritom i zahvalio svim konjanicima koji su do sad bili dio ove viteške barbanske igre.

Dio kulture i identiteta

Istarski župan Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što Trku prate i oni najmlađi, a da ga osobito veseli da djeca u Centru za robotiku isto gađaju prstenac.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

- Trebalo je imati ideje i snagu obnoviti ovu utrku. Imamo neke varijacije na temu, ali držimo se svoje tradicije, to je dio naše kulture, dio našeg identiteta i definitivno je trka simbol naše regije, naše Istre, rekao je Miletić.

Za nastavak dobre zabave u večernjim satima, nakon glavnog dodađaja, pobrinuli su se  Maja Šuput, Night Express i Alfa time band, a nakon fešte na rasporedu je zakazan i veliki vatromet.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter