Europski tjedan mobilnosti

Labin se uključuje bogatim programom

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom. Ovogodišnja tema obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti su "Zajednički javni prostori" te se naglašava važnost kvalitetne organiziranosti ulica, trgova, šetališta ili parkova, koji nizom unaprjeđenja mogu izravno utjecati na kvalitetu života, osnažiti sigurnost, utjecati na razinu buke i zagađenje zraka.

Tijekom Europskog tjedna mobilnosti biti će onemogućeno parkiranje na Trgu labinskih rudara i prostor parkinga će se iskoristiti za održavanje radionica i prezentaciju mjera SUMP-a - Plana održive urbane mobilnosti. Postavit će se veliki panoi sa prikazom mjera, a putem web stranice mobilitylab.in moći će se dobiti uvid u cijeli dokument. Građani će moći ostavljati prijedloge i ideje na društvenim mrežama te direktno na Trgu labinskih rudara. Prvi koji će svojim primjerom pokazati da promiču odabir održivog i aktivnog prijevoza su djelatnici javne uprave i javnih poduzeća. U Europskom tjednu mobilnosti oni će na posao dolaziti dijeleći vozilo (tzv. "car sharing") odnosno više će osoba dolaziti na posao jednim automobilom. Jedna od prometnih točki koja svakako, barem radnim danom oko 8 sati ujutro, stvara "glavobolje" vozačima je prilaz Trgu labinskih rudara i Osnovnoj školi "Ivo Lola Ribar".

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Uzrok je poznat, autobusno stajalište ispred OŠ Ivo Lola Ribar je kontinuirano puno parkiranih vozila što onemogućava stajanje autobusa i iskrcaj djece ispred škole. Zabranom parkiranja vozila na stajalištu može se osigurati prostor koji se koristi kao "drop-off" zona sa maksimalnim zaustavljanjem od minutu do dvije, a istovremeno omogućava da autobus iskrca učenike na za to predviđenom mjestu. Planira se postaviti vertikalnu signalizaciju kao trajnu mjeru, a tijekom trajanja Europskog tjedna mobilnosti postaviti i horizontalnu naljepnicu. Na gotovo istom mjestu, već godinama dio trga ispred škole, zatvoren za promet, veći dio godine stoji potpuno neiskorišten. Prostor će se urediti na način da će se ucrtaju zeleni otoci, postaviti klupice i stolovi od paleta i drvenih valjaka, donacije labinskih tvrtki Bibetech i Elektra te raznim biljkama u vazama.

Oprema će se pripremiti u suradnji s gradskim poduzećem Labin 2000, a ukrašavat će je učenici, za koje će se održati i radionica o ozelenjivanju javnih površina. Kroz cijeli je Europski tjedan mobilnosti, gotovo svakoga dana a ovisno o vremenskim prilikama, planiran čitav niz aktivnosti po cijelom gradu, s naglaskom na za parkiranje zatvoren Trg labinskih rudara. Tako će se po Labinu postaviti više info putokaza s oznakama udaljenosti u minutama hoda ili vožnje biciklom.

Ekipa Bike Centra Rabac će učiti djecu kako popravljati bicikle, dok će Policijska postaja Labin odraditi predavanje o sigurnosti vožnje biciklom, a HAK radionicu sigurnosti u prometu za mališane. U suradnji sa školom, policijom, roditeljima i volonterima, kroz već poznati Pedibus promovirat ćemo pješačenje do škola. Za one nešto veće klince biti će organizirana i radionica o urbanizmu. Na parkingu u neposrednoj blizini labinske srednje škole i Sportskog centra Franko Mileta biti će označena nova parkirna mjesta za motocikle, a kontrolirat će se i mjesta namijenjena parkiranju osoba s invaliditetom te oznake pristupačnosti u gradu.

U subotu, 21. rujna na Trgu labinskih rudara organizirat će se edukativne, zdravstvene i rekreativne aktivnosti za građane, i to: pješačenje za građane, vježbe razgibavanja, mjerenje tlaka u suradnji s Patronažnom službom Istarskih domova zdravlja, promocija projekta "Za Labin bez plastike", promocija udruge Labin Zdravi grad i podjela tzv. bojanki za sreću - bojanki za mentalno zdravlje odraslih. Građani će se nakon pješačenja vratiti na Trg labinskih rudara gdje će biti pripremljeni zdravi obroci za sve sudionike.

"Dan bez automobila" ove godine obilježava se u nedjelju 22. rujna, kada će promet preko trga biti zabranjen i na tom mjestu će se organizirati jednodnevna pješačka zona. U večernjim satima će se organizirati kino na otvorenom i projekcija filma. Labinjani će tijekom Europskog tjedna mobilnosti moći na labinskim prometnicama vidjeti i prototip električnog autobusa MUNIVO kojeg je razvila labinska tvrtka Novatec u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba.

S obzirom da će od utorka biti zatvoreno parkiralište na Trgu labinskih rudara predlažemo da se za parkiranje koristi površina iza crkve i OŠ "Ivo Lola Ribar", do kuda se može doći bijelom cestom od Tonci ili uz OŠ Ivo Lola Ribar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter