slatka istra

Najslađa gastro manifestacija u Istri održava se 14. kolovoza u Vižinadi. Donosimo detalje programa

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Vižinada sprema još jedno nezaboravno putovanje uz mirise tradicionalnih istarskih slastica, što znači da 14. kolovoza od 18 sati na glavnom trgu u Vižinadi predstoji 26. izdanje manifestacije Slatka Istra.

Slatka Istra oživjet će neka davna vremena i zabljesnuti pričama koje se već generacijama prenose s koljena na koljeno. Domaćice i domaćini iz svih krajeva Istre pobrinuli su se da za Slatku Istru sprave starinske kolače po receptima iz kuharica svojih mama i nona, receptima koji se brižno čuvaju kao neprocjenjiva ostavština u svakoj istarskoj obitelji.

Očuvanje istarskog slatkog kulinarstva

Svojim vrijednim rukama omogućili su da tradicija istarskog slatkog kulinarstva ne padne u zaborav te da ostane živa u svojim mirisima i okusima. Stoga će se na Slatkoj Istri moći vidjeti i kušati kolače kao što su pandešpanj, pinca, bucolaj, štrukolo ili povetica, fritule, cukerančići, kroštule, briskve i paštine … Stručni žiri ocijenit će sve pristigle kolače dan prije manifestacije te među njima odabrati one najbolje koji će dobiti svoje mjesto na glavnoj izložbi Slatke Istre.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Do sada nam se prijavio veliki broj domaćica i poneki domaćin iz cijele Istre, a posebno veseli što se tradicija spravljanja tradicionalnih istarskih kolača iz godine u godinu prenosi i na mlade generacije tako nam i ove godine na natjecanju sudjeluju mladi kojima je 10, 15 i 16 godina. Zadnji dan prijava je danas, a očekujemo da će konačna brojka biti velika kao i prošle godine što pokazuje da se cijeni trud Vižinade da se nastavi slatka tradicija, kazala je direktorica Turističke zajednice Vižinada Lidija Brdarić.      

Manifestacija Slatka Istra predivan je način očuvanja istarske tradicije, a i sama je postala tradicija, s obzirom da će se održati već 26. put. Mnogi jedva čekaju taj dan kad uličice Vižinade zamirišu baš onako kako su u prošlosti mirisale istarske kuhinje dok se obitelj okupljala oko ognjišta. Taj dan uvijek prođe u izvrsnom raspoloženju koje prati i bogati zabavni program, pa njegov glazbeni dio počinje u 21 sat. Posjetitelji će zaplesati i zapjevati uz dobro znane majstore zabave Alfa Time Band i hitove Dražena Zečića, a glazbena iznenađenja nastavljaju se i sljedećeg dana, 15. kolovoza, kad će ljubitelje fešti zabavljati Skupina Tequila i Alen Vitasović te posebni gost Lima Len.

Izrada tradicionalnog istarskog kolača

Uz to, tijekom 14. kolovoza u parku kod stare škole održat će se degustacija vina, ulja i domaćih proizvoda s područja Općine Vižinada, dok će se u večernjim satima u Kući Maraston uživo moći vidjeti izrada tradicionalnog istarskog kolača. Cijelu priču uveličat će i Brass Band Zajednice Talijana Vižinada te Limena glazba iz Buja. Večer će završiti proglašenjem najboljih kolača Slatke Istre. Slavlje se nastavlja i sljedećeg dana, 15. kolovoza, najprije jutarnjim gađanjem glinenih golubova na streljani Lovačkog doma. Potom slijedi sveta misa u crkvi na Božjem Polju, izložba Old Timer Cluba "Eppur si muove" Umag i glazbeni program od 21 sat.

Dvodnevni program

Dvodnevni program Slatke Istre i proslave blagdana Svete Marije Vele počinje 14. kolovoza u 18 sati izložbom tradicionalnih istarskih kolača u školskoj dvorani. Izložba i degustacija vina, ulja i domaćih proizvoda Vižinaštine održava se u parku kod stare škole, gdje su predviđene i besplatna dječja radionica i facepainting. Službeno otvaranje 26. izložbe tradicionalnih istarskih kolača "Slatka Istra" je u 19 sati kada je najavljeno i predstavljanje vrsaranskih amareta. U 19.30 sati je prezentacija izrade tradicionalnog istarskog kolača u kući Maraston. Slijedi koncert Brass banda ZT Vižinada i gostiju Limene glazbe ZT iz Buja, a u 21 sat zabavni program uz Alfa Time Band i Dražena Zečića. U 22 sata je proglašenje najboljih kolača Slatke Istre.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U četvrtak 15. kolovoza u 9 sati gađanje je glinenih golubova, na streljani kod Lovačkog doma. U 11 sati počinje svečana sveta misa u crkvi na Božjem Polju. U 18 sati izložba je oldtimera Old Timer Cluba "Eppur si muove" Umag i od 21 sat zabavni program, nastup skupine Tequila te Alena Vitasovića, a gost je Lima Len.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter