KOMEMORACIJA

Obilježena godišnjica povijesnih događanja koji se slave kao Dan općenarodnog ustanka u Istri

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: Grad Pazin)

(Foto: Grad Pazin)


Pazin se prisjeća 9. rujna 1943. godine i povijesnih događanja koji se slave kao Dan općenarodnog ustanka u Istri. Tim je povodom delegacija Grada Pazina predvođena gradonačelnicom Suzanom Jašić, zajedno s predstavnicima Udruge antifašista, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, političkih stranaka te policije i drugih javnih institucija, položila vijenac na spomenik u Parku velikana u Pazinu te je uz minutu šutnje odana počast svim poginulim u borbi protiv fašizma.

Predsjednik Udruge antifašista Pazin Milan Antolović, podsjetio je na zbivanja koja su prethodila konačnom oslobođenju grada, dok je gradonačelnica Suzana Jašić u svom prigodnom obraćanju istaknula kako je ovo uvod u proslavu ovog petka, 13. rujna, kada će se svečanom sjednicom Gradskog vijeća i prigodnim programom tijekom cijelog dana, tematski vezanim za Matka Brajšu Rašana, obilježiti 81. obljetnica Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom.

Nakon Parka istarskih velikana, vijenac je položen na spomenik u Marečićima, mjestu koje je imalo važnu ulogu u tim događanjima početkom rujna 1943. godine, a na što su prisutne podsjetili Milan Antolović i Mario Marečić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter