zakuhtava se

Berba grožđa počela ranije no ikada: Urod je manji, ali vino će biti kvalitetno

| Autor: Glas Istre
(Arhiva)

(Arhiva)


Istarski su vinari u berbu grožđa krenuli ranije nego ikada prije. Rane su sorte grožđa zrele i spremne za berbu, ali urod je ove godine manji. No, grožđe je zdravo pa zadovoljni vinari očekuju da će vina biti kvalitetna, javlja HRT.

Vrućine su ubrzale dozrijevanje pa grožđe vapi za berbom. U nekim su vinogradima zbog suše bobice dehidrale. No, Franko Radovan iz Višnjana dio je svojih nasada natapao pa su grozdovi malvazije puni soka i šećera.

- Tu ima šećera i previše. Tu se može napravit vino za selekciju, ozbiljniju. Ima preko 21 i 22 baboa, kaže Franko Radovan, vinar, Višnjan.

Zbog visokih temperatura bolesti nije bilo. Grožđe je zdravo, iznimno kvalitetno. Ali ima ga manje. Ovisno o lokaciji i sorti, od 30 do 40 posto. U vinogradima se bere posljednja malvazija za pjenušac. Ubire se strojno i tako se lakše prilagođava preradi.

Prvi mošt obećava. Bit će to kvalitetna vina.

Idućih će dana nastojati završiti berbu bijelih sorti grožđa. Potraje li ovo vruće i suho vrijeme, u sljedećih će nekoliko tjedana pobrati i crne sorte, koje bi ove godine mogle dati vino za pamćenje.

Cijeli prilog dostupan je na poveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter