olujno nevrijeme ide prema hrvatskoj

Danas stiže nova oslabljena fronta. Do kraja dana sunčano, a onda promjena i u Istri 

| Autor: Glas Istre, Petar Radovan / Istramet
Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)

Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)


Nema odmora od praćenja aktualnih vremenskih prilika. Već danas oslabljenja fronta kopnenom dijelu Hrvatske donosi nalet sjevernog vjetra uz razvoj lokalnih grmljavinskih pljuskova,  piše Istramet. 

Oslabljenja fronta Istri donosi tek prolazno jačanje bure, dok će pljuskovi vjerojatno “dobaciti” samo do Gorskog kotara, a možda i zaleđa Rijeke te Tršćanskog zaljeva. Istovremeno, na sjeveru zemlje izgledan je razvoj izoliranih grmljavinskih sustava koji mogu donijeti i tuču.

Povodom toga, DHMZ je izdao žuti stupanj upozorenja za Zagrebačku regiju. Na tom području očekuju prolazno pojačan vjetar s udarima iznad 65 km/h, dok je vjerojatnost za grmljavinu viša od 60 %.

Nalet sjevernog vjetra u drugom dijelu nedjelje, izvor: WRF, Istramet
Udari bure u ponedjeljak ujutro, izvor: WRF, Istramet

Nakon fronte, temperature zraka i dalje će biti visoke, ponegdje uz vrlo vruće vrijeme, međutim bez ekstrema. Noći će biti ugodnije, naročito u predjelima gdje postoje povoljni uvjeti za noćno ohlađivanje. U unutrašnjosti Istre, minimalne vrijednosti tako će biti uglavnom oko 20 °C.

Dnevne vrijednosti u regiji u predstojećem razdoblju penjat će se do 35 °C, međutim ne bi se trebale približavati nesnosnih i ekstremnih 40 °C. U posljednju trećinu klimatološkog ljeta, odnosno kolovoz vjerojatno ćemo ući s novom frontom uz blaži pad temperatura zraka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter