PRESJEK VREMENA

NIJE TO SAMO OSJEĆAJ, POTVRDILI SU I BROJEVI: Ožujak je hladniji od prosjeka, a ciklona i jaka bura tek stižu

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Ilustracija (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)

Ilustracija (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)


Nakon magle, kiše i vjetra proteklog vikenda, početkom tjedna u Puli je ponovno zagrijalo sunce i tako će, ako je vjerovati prognostičarima, manje-više biti i idućih dana. Prema klimatološkoj podjeli godišnjih doba, proljeće je počelo već 1. ožujka, iako nešto hladnije u odnosu na prosječne temperature. Kalendarsko pak proljeće ove godine počinje 20. ožujka, i to polovicom subote, na dan proljetnog ekvinocija, kaže pulski meteorolog Mario Grabar.

- Ovaj ožujak je malo hladniji od prosjeka, za dva, tri stupnja. Nije bilo ni puno oborina. Sve u svemu, možemo biti zadovoljni dosadašnjim vremenom budući da nije bilo velikog nevremena ni snježnih oborina, iako je jučer bilo malo snijega na višim predjelima. Međutim, ovih dana je bilo sunčano i dosta ugodno, iako je ožujak bio nešto hladniji pa ni vegetacija nije "krenula", tako da ne postoji opasnost da bi mraz učinio veće štete. Prosjek dnevnih temperatura u ožujku se kod nas uobičajeno kreće od 17 do 19 stupnjeva, a ove godine tek oko 15. Dani su hladniji od prosjeka, dok su noći bile dosta hladne: većinu ožujka, posebno u unutrašnjosti Istre, temperatura je bila nešto ispod nule, kaže Grabar.

Ovog će tjedna biti dosta promjenjivo, veli on, ali i relativno lijepo vrijeme.

- Dani će biti relativno ugodni, uz temperature od 12-13 stupnjeva Celzijevih, niže od prosjeka, uz dosta hladne noći u Puli i uz more te malo ispod ništice u unutrašnjosti Istre. Neće biti jačih oborina tako da možemo biti zadovoljni, posebno sljedeća tri, četiri dana. Međutim, očekuje nas još jedna dosta jaka ciklona koja će stići na naše područje preko srednje Italije, Albanije i Grčke krajem ovog i početkom idućeg tjedna. Krajem tjedna će prvo biti jako jugo, naoblačenje, u subotu, nedjelju i ponedjeljak vjerojatno dosta kiše, u višim predjelima snijeg, a najznačajnije je spomenuti da će na moru, u Istri i na Kvarneru, zapuhati vrlo jaka bura koja će vjerojatno biti olujne jačine. To znači da će do kraja tjedna, u nedjelju, ponedjeljak i utorak zahladnjeti, uz dnevnih pet do šest stupnjeva, ali to će trajati nekoliko dana. Idućeg tjedna moguć je i mraz koji zasad ne bi trebao nanijeti velike štete jer vegetacija nije počela bujati baš zbog toga što je ožujak nešto hladniji od prosjeka, objašnjava Grabar.

Opasnost od mraza i smrzavanja voćki, međutim, još uvijek nije prošla. Grabar podsjeća da u nas najveću opasnost predstavlja mraz u ožujku i travnju.

- Oni se gotovo redovito događaju potkraj ožujka, a ovdje na moru čak i u prvoj polovici travnja. U unutrašnjosti Istre mraz je moguć čak i do kraja travnja, a u nekim izuzetnim godinama čak i početkom svibnja. I lani smo imali dosta jak mraz početkom travnja. Proljetni mraz se pojavljuje uglavnom ujutro, kada se temperatura spusti ispod nule i tada dolazi do velikih oštećenja biljaka. Mraz može do polovice travnja praktički pokositi čitavo područje Istre, najviše unutrašnjost, a može se pojaviti i uz samo more.

S obzirom da Uskrs pada 4. travnja, statistika kazuje da su posebno jaka zahlađenja baš oko tog blagdana, dan, tjedan prije ili tjedan poslije Uskrsa. Tih se dana ujutro pojavljuje jak mraz, a ako temperature budu visoke u ožujku, može doći do većih šteta na poljoprivrednim kulturama. Ove godine zasad velike štete ne prijete budući da je proljeće dosta hladno. Svakako nas očekuje još dosta jako zahlađenje, bit će još temperatura ispod ništice, posebno početkom idućeg tjedna i vjerojatno do kraja ožujka, a po svoj prilici i početkom travnja, do Uskrsa. Prave proljetne temperature, s više od 20 stupnjeva, očekuju se tek nakon Uskrsa, prognozira Grabar.

Prema Državnom hidrometeorološkom zavodu, nakon temperature od 12 do 14 stupnjeva u idućih nekoliko dana, u Puli će u nedjelju biti tek nešto iznad pet stupnjeva. Istramet pak prognozira da će se u idućih desetak dana temperatura zraka u Puli kretati od 8 do 11 stupnjeva, doduše bez kiše, ali uz dosta oblaka i sunca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter