s klobasicom u eu

Od lokalne manifestacije do međunarodnog događanja: Rekordnih 210 uzoraka govori što klobasica znači istarskim proizvođačima

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Međunarodna konferencija S klobasicom u EU održana je jučer u Hrvatskoj kući kobasica u Svetom Petru u Šumi uoči otvorenja 10. međunarodnog sajma S klobasicom u EU, 7. sajma zaštićenih hrvatskih proizvoda i Dana hrvatskih kobasica i salama.

Ravnatelj Uprave za stočarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Barać tom je prigodom naglasio kako deset godina jednog puta od manfestacije lokalnog karaktera do manifestacije koja je prerasla u jedno događanje s međunarodnim ocjenjivanjem, s ove godine rekordnih 210 uzoraka, dovoljno govori u prilog tome što ona znači, najprije među proizvođačima istarske kobasice.

Zaštićeni proizvodi

- Ministarstvo poljoprivrede od samog početka prati ovu manifestaciju kao pokrovitelj, to je između ostalog mjesto gdje se npuno šire progovara o značaju zaštićenih hrvatskih proizvoda. Gledajući lokalno, na prostor Istarske županije, zasigurno je značajno pomogla i u podizanju volumena proizvodnje istarske kobasice, a vjerujem da je iz godine u godinu upravo kroz ocjenjivanje utjecala i na kvalitetu tog proizvoda, da je on danas prepoznat ne samo na području Istre, nego i šire.

Veseli da je fokus ovog događanja i na segmentu zaštićenih proizvoda. Hrvatska danas ima 47 zaštićenih proizvoda na europskoj razini, što oznakom zemljopisnog podrijetla, što oznakom izvornosti. Nadam se da će vrlo skoro istarska kobasica s razine nacionalne zaštite biti upisana u registar zaštićenih proizvoda na europskoj razini, istaknuo je Barać. Drugim riječima, istarska kobasica vrlo se skoro očekuje i na toj ekskluzivnoj gastro listi europskih proizvoda.

Uvodno su se obratili i načelnik općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić, direktor AZRRI-ja Igor Merlić, županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, predsjednik Europskog saveza salamera i kobasara Dubravko Viduč, direktorica sektora za poljoprivredu pri HGK Jelena Đugum, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić i član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Četiri panela obilježila su ovogodišnje izdanje međunarodne konferencije. Deset godina sajma S klobasicom u EU predstavljeno je retrospektivno, uz uvodno izlaganje Maria Bratulića.

- Sveti Petar u Šumi u desetje godina brendiran u zavičaj istarskih tradicija, u njemu je prva Hrvatska kuća kobasica, društveni dom i centar za promociju mjesta i lokalnih proizvođača, ima šest registriranih objekata za preradu suhomesnatih proizvoda na tisuću stanovnika što je jedinstven slučaj u Europi, ima prepoznatljive gastro manifestacije i priprema poduzetnički inkubator, kroz centar održive poljoprivrede kroz ITU mehanizam, najavio je Bratulić.

Suradnja FET-a i Općine

Teme ostala tri panela bile su Made in Croatia - od autohtone pasmine do proizvoda zaštićenog naziva u EU, Utjecaj šumarstva na praktično življenje na primjeru Istre i Primorja. U uvodnom izlaganju na temu brendiranja regije kroz prehrambene proizvode, evente i gastronomiju, Jasminka Benazić iz Histrisa naglasila je da je središnja Istra, regija bogate povijesti, kulture i gastronomskog nasljeđa, idealan kandidat za primjenu inovativnih pristupa u brendiranju koji će omogućiti njenu prepoznatljivost i uspjeh na regionalnom i globalnom tržištu.

Govorila je i o jačanju enogastronomske ponude kroz edukacije ugostitelja i poticanje suradnje s lokalnim OPG-ovima te podršku postojećim manifestacijama: ISAP u Tinjanu, S klobasicom u EU u Sv. Petru u Šumi, Smotra vina u Gračišću, Dani meda u Pazinu i slično, kao i organizaciji enogastronomskih manifestacija u razdoblju izvan glavne sezone; "Dana mednih delicija", "Šetimane fritaja" i "Jesen na pijatu u središnjoj Istri".

Gastronomske su to manifestacije u sklopu kojih je moguće uživati u okusima istarskog podneblja, okusima, mirisima i bojama na pijatima ugostiteljskih objekata u središnjoj Istri.

U sklopu Međunarodne konferencija S klobasicom u EU, potpisan je ugovor o suradnji između Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Pula i Općine Sveti Petar u Šumi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter