završetak do kraja godine

Hortikulturalno se uređuje spomen prostor Rudaru borcu u Labinu

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Jučerašnjim uvođenjem u posao započeli su radovi hortikulturnog uređenja, izgradnje sustava navodnjavanja i sanacije betonskih zidića uz pješačke staze u sjevernom dijelu obnovljenog Spomen prostora rudaru i rudaru-borcu u središtu Labina. Radovi obuhvaćaju sadnju 42 sadnice čempresa i 2.132 sadnice tise, čime će se stvoriti još jedna zelena oaza u gradu, a sustav navodnjavanja osigurat će kvalitetu i estetiku prostora kroz sva godišnja doba, doprinoseći razvoju zelene infrastrukture i povećanju održivosti.

Važnost projekta za zajednicu

Ukupna ugovorena cijena radova iznosi 156.140,76 eura s PDV-om, od čega je Grad Labin iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost povukao bespovratna sredstva u iznosu od 126.200,61 eura. Gradonačelnik Valter Glavičić tim je povodom izrazio važnost projekta za zajednicu.

- Grad Labin s ovim projektom ne samo da čuva sjećanje na svoju prošlost, već i stvara prostor za buduće generacije, omogućujući im da uživaju u ljepoti otvorenih javnih prostora. Pozivamo sve sugrađane da prate napredak radova i sudjeluju u očuvanju našeg kulturnog nasljeđa, rekao je Glavičić.

Cilj je da cjelovito uređeni Spomen prostora rudaru i rudaru-borcu svakom posjetitelju pruži osjećaj sigurnosti, ljepote i ugode boravka u otvorenom javnom prostoru i poseban osjećaj da se u tom prostoru spaja duboko poštovanje prema prošlosti i vjera u budućnost. Nedavno su završeni građevinski radovi na uređenju centralnog dijela u neposrednom okruženju skulpture, a hortikulturnim uređenjem zelenih površina kao važnog dijela Spomen prostora rudaru i rudaru-borcu želi se dobiti još jedna atraktivna zelena oaza u Gradu i time dati dodatnu kvalitetu ovom prostoru.

Spomen prostor rudaru i rudaru-borcu, smješten u srcu Labina uz Ulicu Zelenice i Istarsku ulicu, predstavlja simbol zajednice i poštovanja prema vrijednim rudarima i borcima koji su sebe utkali u temelje grada Labina. Centralna skulptura, koja se sastoji od četiri čekića od kortena, te pješačke komunikacije koje vode ispod skulpture, simboliziraju put rudara kroz rudnike.

Završetak do kraja godine

Izvođač radova, labinska tvrtka DE CONTE d.o.o., s radovima započinje odmah, a završetak je planiran najkasnije do 31. prosinca 2024. godine. Ovaj projekt ima za cilj obnoviti i unaprijediti prostor, čime će se dodatno naglasiti važnost rudarske prošlosti grada i ozeleniti njegova infrastruktura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter