s klobasicom u eu

Svi putevi vode u Sveti Petar u Šumi: U zavičaju tradicije istarska klobasica i suhomesnati proizvodi najjači su gastroaduti

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Svi putevi ovog vikenda vode u Sveti Petar u Šumi, istarsku općinu klobasice, gdje se od 14. do 17. ožujka slavi njeno veličanstvo klobasica i kolegica joj salama: tradicionalna istarska, s ružmarinom i paprom ili ljutom paprikom, istarskim kraljem gljiva tartufom, slavonska ili slovenska, tanja ili deblja... U organizaciji Općine Sveti Petar u Šumi održat će se jubilarni, 10. međunarodni sajam "S klobasicom u Europu".

U zavičaju tradicije, gdje zagovaraju domaće, nonićevo, jedinstvenog okusa, autohtono i te značajke pronose od Istre i Hrvatske sve do Europe, gastro baštinu doista njeguju, njome se ponose. Istarska klobasica i suhomesnati proizvodi najveći su im adut, s njima otvaraju sva vrata Europe već cijelo jedno desetljeće, a u ožujku, kada je klobasica suha i zrela, a po starom istarskom običaju poneka već i uronjena u svinjsku mast, u ovom pitoresknom istarskom mjestu klobasice izlažu, nude, sljubljuju u gastronomske specijalitete.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Kobasica kao brend

- Kada smo prije deset godina pokretali prvi sajam, organizaciji smo pristupili sa strahopoštovanjem, svjesni važnosti i značaja proizvodnje suhomesnatih proizvoda za istarske obitelji u prošlosti. Danas ta proizvodnja za mnoge naše obitelji znači i budućnost, jer baveći se ovim poslom mogu osigurati egzistenciju. Svih ovih godina brend suhomesnatih proizvoda gradimo promišljeno, radimo na valorizaciji, ali i zaštiti. Sav naš trud i htjenje da istarska klobasica postane brend, i ponos marljivih ljudi sada dolazi na vidjelo i rezultira prepoznatljivošću proizvoda diljem Hrvatske, ali i u Europi. Sve ovo prati konstantno ulaganje u znanje i podizanje kvalitete proizvoda što potvrđuje broj zlatnih odličja na ovogodišnjem ocjenjivanju pristiglih uzoraka, kazao je Mario Bratulić, načelnik općine Sveti Petar u Šumi.

Na ovogodišnjem sajmu izlaže 120 izlagača iz Hrvatske i Slovenije, a predstavljaju se i partneri srednjoeuropskih zemalja. Najviše je izlagača suhomesnatih proizvoda, kobasica, pancete, ombola, pršuta, kosnice, kulena, kulenove seke...., no nudit će se i brojni drugi proizvodi lokalnog podneblja, poput meda, vina, rakija, sira...

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Rekordan broj uzoraka

Štandovi sa suhomesnatim proizvodima bit će smješteni u školskoj dvorani, dok će ostali izlagači biti u šatoru na trgu te na otvorenom dijelu trga.

Službeno otvaranje sajma je u petak navečer kada će se dodijeliti priznanja najboljim proizvođačima kobasica i salama. Na senzorno ocjenjivanje kobasica i salama, najveće takvo u srednjoj Europi, početkom ožujka dostavljeno je i ocjenjeno rekordnih 210 uzoraka iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Portugala, u 11 kategorija. Na sajmu će biti podijeljeno 147 zlatnih medalja, 61 srebrna te jedna brončana medalja, dok jedan uzorak nije ocijenjen. Šampion sajma i osvajač klobasičarske štafete je OPG Franjul iz Sv. Petra u Šumi za istarsku kosnicu.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Radno vrijeme sajma i Dana zaštićenih hrvatskih proizvoda te Dana hrvatskih kobasica i salama je u petak od 15 do 22 sata te u subotu i nedjelju od 10 do 22 sata. Ulaznica za sajamski dan iznosi 5 eura i uključuje posjet sajmu i zabavni program odnosno koncert grupe Dalmatino u petak te koncert Lidije Bačić u subotu.

Za Supetarke i Supetarce ulaz je slobodan uz predočenje osobne iskaznice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter