pobratimljene općine

Delegacija Vižinade u Bernbeurenu. Suradnja ih čvrsto povezuje još od 2018.

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: Općina Vižinada)

(Foto: Općina Vižinada)


Delegacija Općine Vižinada posjetila je bratsku Općinu Bernbeuren u Njemačkoj čime je dodatno učvršćeno višegodišnje prijateljstvo i suradnja. Dvije općine bratimile su se 1. listopada 2018. godine u povodu obilježavanja 25. godišnjice Općine Vižinada. Od tada intenzivno razmjenjuju iskustva, informacije i znanja, uz ostalo i iz područja razvojnih projekata, a suradnja je osobito snažna u segmentima razvoja poljoprivrede i turizma.

Prezentacija turističke ponude

Tijekom rujanske posjete Njemačkoj, predstavnici Vižinade sudjelovali su na četvrtom izdanju manifestacije Auerberg Klassik, koju obiđe i do deset tisuća ljudi, i na kojoj se predstavlja lokalna gastronomska ponuda, suveniri i aktivnosti tamošnjih udruga i organizacija, a sve uz bogat zabavni, glazbeni i kulturni program te uz zanimljivu utrku oldtimer automobila i motocikala.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Foto: Općina Vižinada)

Općina Vižinada je na Auerberg Klassiku imala svoj štand na kojem su posjetitelji mogli kušati kolače sa Slatke Istre i vrhunska vina i maslinova ulja s područja Vižinade te se upoznati i s ostalim zanimljivostima iz turističke ponude.

Ovakva prezentacija ima iznimno veliku važnost, s obzirom da najveći broj turista u Vižinadu stiže iz Njemačke, i to vrlo često upravo iz Bavarske. U sastavu delegacije Općine Vižinada bili su su načelnik Marko Ferenac, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Gordana Bottezar, predstavnici Općinskog vijeća, direktorica Turističke zajednice Vižinada Lidija Brdarić, predstavnici Turističkog vijeća, Slatke Istre, vinara i maslinara, te članovi Brass banda Zajednice Talijana Vižinada. Promocija Vižinade u Bavarskoj bila je vrlo uspješna, a sve je realizirano uz financijsku podršku Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i lovno gospodarstvo Istarske županije.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Foto: Općina Vižinada)

U sklopu kulturno-umjetničkog programa dvadesetak članova Brass banda Zajednice Talijana Vižinada održalo je dva koncerta na središnjem trgu u Bernbeurenu čime je, na oduševljenje brojnih posjetitelja, predstavljen i dio kulturne ponude Vižinade.

Uoči koncerta, načelnik Općine Bernbeuren Karl Schleich, uz pozdrave dobrodošlice predstavnicima Općine Vižinada, zahvalio se na dosadašnjoj suradnji, kao i na obogaćivanju ponude programa Auerberg Klassika.

Uzvratni posjet na proljeće

Načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac izrazio je zadovoljstvo što se suradnja nastavlja već gotovo šest godina tijekom kojih su ove lokalne zajednice međusobno razmjenjivale iskustva i ideje, provodile zajedničke aktivnosti, te se nastojale povezati u što više sličnih područja djelovanja na dobrobit mještana obiju općina. Uz to, Ferenac je naglasio da je Vižinadi vrlo bitna suradnja s bavarskom općinom stoga što upravo njemački turisti predstavljaju više od polovine turista u Vižinadi te je svaki susret prilika za promociju lokalne ponude.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Foto: Općina Vižinada)

Uzvratni posjet u Vižinadi očekuju na proljeće, s obzirom da su predstavnike Bernbeurena pozvali na Wine&walk Viva Vino, rekreativnu eno-gastronomsku šetnju vinogradima i maslinicima Vižinade. Vižinada je općina s više od milijun trsova vinove loze gdje su vina vižinadskih vinara redovito nagrađivana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter