OBLJETNICA

FOTO / Sjećanje na prvi oružani sukob u južnoj Istri: U Jadreškima je i nakon 81 godinu još živa uspomena na žrtve

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)


Pored škole i spomenika poginulima, kao i na samom mjestu gdje se vodio oružani sukob u Jadreškima, obilježena je 81. obljetnica prvog oružanog sukoba u južnoj Istri s njemačkim okupatorom.

- Čovjek jednom fizički umre, a drugi put umire kad se više ne spominje, rekao je ovom prilikom Edi Serbus iz UAB-a Ližnjana, organizator ovog obilježavanja koji je i detaljno opisao tijek događanja tog dana.

Rujan 1943.

Dana 17. rujna 1943. godine njemačke su snage po dojavi jednog mještanina došle u Jadreške te su ušla u dvorište u kojem su tada bile tri muške osobe: Miho Jadreško, Blaž Jadreško i njihov radnik Anton Komparić iz Marčane. Na mjestu gdje se skupljao gnoj - gnojnici, kako to zovu u ovom kraju, jednostavno su ih smaknuli. Nijemci su tada čak i pogriješili kuću, krivo shvativši dojavu o mjestu gdje su ustanici, a ovaj nesretan događaj obilježio je prvi dio pokolja tog dana, nakon čega su i spalili sedam gospodarskih objekata te se uputili prema Komunalu gdje se odvio sukob.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Tog je dana u razmjeni vatre u Jadreškima preminula i Marija Milevoj, kojoj je tada imala samo sedam godina, kao najmlađa žrtva na ovom području. U sukobu su Nijemci imali tri mrtva i 17 ranjenih, a ustanici tri ranjena. Međutim, njemačkoj sili ustanici se tada nisu mogli oduprijeti te su preko šume Šišana, Valture i Kavrana, završili u Prodolu. U ovom malom istarskom selu tijekom 20 mjeseci od 1943. do 1945. godine stradala su 34 mještana.

Upravo je njima podignut spomenik na kojemu je trenutno 29 imena, a nedostaje još pet osoba, od toga četiri mještana Talijana, kojima je na ovom obilježavanju također posvećeno nekoliko riječi. To su Chialla Giorgio, njegov brat Chiala Giovanni, Klepcar Giuseppe i Klapčić Matteo. Neke od žrtava iz Jadreški poginule su na ratištu, različitih su godina, neki su ubijeni, streljani ili obješeni, neki umrli u logorima, ali svima im je zajedničko da potječu iz ovog kraja. Za neke od njih se i ne zna mjesto pokopa.

Načelnik općine Ližnjan Marko Ravnić zahvalio UAB-u Ližnjana na održavanju sjećanja te na aktivnom otkrivanju novih činjenica tih nesretnih događaja ovog kraja.

Čuvajmo vrijednosti!

- Brojnim mjestima u Istri Rommelova ofenziva činila je gnjusne radnje i pokazala što sve čovjek može učiniti drugom čovjeku, ali smo upravo zato mi tu, te znamo cijeniti i prenositi spomen na nove generacije kako se takve stvari više nikad ne bi ni ponovile. Vidimo da u Europi konstantno jačaju neke ideje fašizma, a mislim da mi radimo u Istri da se takve ideje niti ne rodi, a kamoli da se razviju u nešto više. Potrebno je sasvim malo, jedna iskra, kako bi se tako nešto ponovilo. Na našem području imamo člana koji puno radi na tome da se ne zaboravi, a imamo odličnu suradnju s njime kako bi mu i mi, kao općina, pružili svu podršku. Obnovili smo sve spomenike, a sigurno ćemo i dalje raditi na tome kako se nikad ne bi zaboravilo, rekao je Ravnić.

U ime antifašističkih boraca Istarske županije nazočnima se obratila i predsjednica Ada Damjanac koja je istaknula važnost i zahvalu zbog obilježavanja sjećanja.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

- Po tome smo specifični, jer čuvamo našu tradiciju, spomenike, čak i gradimo, za razliku od drugdje gdje se ti spomenici ruše. Prošla je 81 godina od prvog oružanog sukoba na ovom području, u borbi naših hrabrih boraca s njemačkim okupatorom u želji za slobodom. Istrijani su se prvi suprotstavili fašizmu i njegovim strahotama. Gotovo goloruki i bez oružja krenuli su u očuvanje svoje Istre, svog jezika, svog ognjišta. Znali su da se moraju boriti kako njihova dica i njihovi unuki ne bi bili schiavi. Mnogo je naših ljudi dalo život za slobodu. Naši antifašisti htjeli su slobodu, mir, bolji život, mnogi dali i svoj život, a mi smo tu da se ne zaboravi. Moramo se suprotstavljati fašizmu koji se pojavljuje u mnogim oblicima i ne smijemo zaboraviti da je ljudski život najveća vrijednost, a potom sloboda, mir, dostojanstvo i sigurnost. Zato moramo biti jedinstveni u očuvanju vrijednosti za koje su se izborili naši borci, naši partizani, naši branitelji, zaključila je Damjanac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter