Projekt Katerine DudE i Marte Baradić

Istraživanje prostornih problema brionskog priobalja kroz autobusne ture

| Autor: Mladen Radić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


U subotu, 26. kolovoza, i utorak, 29. kolovoza, održat će se projekt "Vidim šumu, pišem pašnjak" Katerine Duda i Marte Baradić kroz koji će se u formi autobusne ture istraživati prostorni problemi brionskog priobalja, poteza od Vodnjana, preko Peroja i Mandriola do Betige i Barbarige. Vožnja je obilazak nalik turističkima, umjetničko istraživanje, lecture performans ili audio vožnja, zatim akcija i simboličko zauzimanje.

"Dok autobusom prolazimo kroz ceste i makadame, promatramo tipove gradnje, vegetaciju, građevinske i geodetske manevre, luksuzne vile i bespravna naselja. Promatramo koliko se i na koji način krajolik mijenja u posljednjih desetak godina", kažu organizatorice koje su naslov "Vidim šumu, pišem pašnjak" posudile iz jednog novinskog članka, a odnosi se na geodetsku prevaru kada geodeti po izlasku na teren u dogovoru s vlasnicima parcela, zanemaruju šumu, već teren bilježe kao poljoprivredno zemljište kako bi omogućili krčenje šume, a potom i unosniju parcelaciju i prodaju. Obilazak uključuje i kupanje na prisvojenoj plaži pa se pozivaju oni koji dođu da ponesu kupaće kostime i ostale rekvizite za kupanje i zauzimanje plaže.

Polazak je iz Vodnjana u 18 sati, a očekivano trajanje obilaska je dva sata. Za sudjelovanje je potrebno prijaviti se na mail [email protected] te je potrebno naznačiti koji termin obilaska više odgovara (26. ili 29. kolovoza).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter