Jedno od najljepših mjesta u Europi

FOTO / Motovun je i ljeti zanimljiva destinacija, a u jesen još zanimljivija

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Poznati britanski časopis Time Out uvrstio je nedavno Motovun na listu osamnaest najljepših mjesta u Europi. Potkrijepio je to pomalo lirski: srednjovjekovnom arhitekturom, valovitim zelenim brdima, beskrajnim pogledom na vinograde. Povijesni gradić na brežuljku ima sve što se može poželjeti od jednog slikovitog europskog starog grada, smještenog k tome duboko u zemlji tartufa i vina.

Složit će se s time i turisti iz Tajvana. Zatekli smo ih usred tjedna u prijepodnevnim satima u obilasku Motovuna. Na dvanaestodnevnom proputovanju kroz Sloveniju, Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu, Motovun im je nezaobilazno odredište. Poput oživljene povijesti, living history, komentirao je njihov vodič.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U starogradskoj jezgri čak je 26 zaštićenih spomenika kulture, zbog čega se srednjovjekovni gradić nalazi na UNESCO World Heritage pristupnoj listi, a prvi spomen Motovuna pod nazivom Montona, keltskog porijekla, što znači grad u gori, u listini je Rižanske skupštine iz daleke 804. godine.

- Uvrštenje Motovuna među osamnaest europskih destinacija koje valja posjetiti, za nas je lijepo iznenađenje, nije da smo znali da će se to dogoditi. Osim što je priznanje, ujedno je obveza i odgovornost da nastavimo biti što bolji u tome što radimo, komentirat će direktor Turističke zajednice Motovun David Matković.

Destinacija 365

Ovogodišnje turističke brojke do sada su nešto manje od prošlogodišnjih, rekordnih. Do kraja rujna ostvareno je 42.000 noćenja. Sva su tržišta otprilike ista, ali je podbacilo njemačko. Nešto je manje i Amerikanaca. No njemački turisti i dalje prednjače, slijede domaći gosti pa gosti iz SAD-a, potom i Austrijanci, Nizozemci, Britanci te gosti s bliskih emitivnih tržišta.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Motovun je po svim kriterijima "Destinacija 365", koja osim središnjeg dijela sezone, ima i snažnu predsezonu i posezonu. Godišnje ga posjeti između 350.000 do 400.000 dnevnih posjetitelja. Ove godine krajem ožujka krenulo se sa sustavom brojača broja posjetitelja. Najjači su, zbog većeg broja grupa, svibanj i rujan kada u starogradsku jezgru na mjesečnoj bazi uđe više od 50.000 posjetitelja, nešto više no u srpnju i kolovozu kad prevladavaju individualni posjetitelji. Za jedan gradić od 250 stanovnika to je jako puno, kaže direktor motovunskog TZ-a, ali se Motovun još uvijek bez problema nosi s tom brojkom, što znači da nema problem prekomjernog turizma.

No među projekte budućnosti, uz primjerice projekt arhitektonske rasvjete Motovuna, uvršten je i dugoročan projekt elevatora, uspinjače za posjetitelje, za kojeg je u proteklih nekoliko godina, osim što je prethodno uvršten u prostorni plan, napravljena geodetska podloga i drugi elaborati. Puno je još stepenica koje treba prijeći, od izrade idejnog projekta do ishođenja građevinske dozvole kako bi se njegova realizacija aplicirala na EU fondove. Važan je pri tome i element vizualne atraktivnosti, ali i slojevitost projekta koji bi obuhvatio i interpretacijski centar za posjetitelje na temu Motovunske šume i doline rijeke Mirne.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Elevator s lokacije Murari prema gornjem motovunskom groblju, gdje su ga konzervatori dozvolili kao mogućnost, u turističkom smislu nešto je što će stvoriti novu turističku atrakciju, kao i projekt arhitektonske rasvjete Motovuna koji je otišao malo dalje od uspinjače, s ciljem da Motovun izgleda noću kao što izgleda danju. S tom idejom je i krenuo Dean Skira.

- Činjenica je da su neki lokaliteti u svijetu pod pojačanim pritiskom posjetitelja i treba imati nekakvu razrađenu varijantu koji je sljedeći korak ako se to dogodi. Kod nas je elevator nešto što bi prometno rasteretilo starogradsku jezgru, u kontekstu dnevnih posjetitelja, pogotovo grupa koje su jako zastupljene u Motovunu, da imaju tu mogućnost od parkinga za autobuse do vrha Motovuna, doći u što kraćem vremenu, pojasnio je Matković.

(Snimila Gordana Čalić Šverko) Grigorij Gorbačev (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Jesen u Motovunu

Jesen je za Motovun top sezona u smislu da, kada se sve na moru utiša, unutrašnjost Istre postane hit, pogotovo u kombinaciji s gourmet ponudom, vinom, tartufima, lokalnom autentičnom kuhinjom.

- Motovun je i ljeti zanimljiva destinacija, međutim, u jesen je još zanimljivija. Atraktivan je zbog svoje arhitekture i lokacije, a na drugom mjestu kao motiv dolaska svakako je gourmet, odnosno eno gastro ponuda. Ciljano se dolazi pogotovo vikendima, posjećuju se vinarije, restorani. Grupe su najzastupljenije upravo u rujnu i listopadu, prije toga u travnju i svibnju. Zna se dogoditi da je od jutra u Motovunu između 20 i 25 autobusa gostiju, istaknuo je direktor motovunskog TZ-a.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Klaudio Tomaz (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Na 32 četvorna kilometra površine motovunske općine osam je većih vinarija, sedam restorana, veliki broj trgovina s rukotvorinama, s domaćim proizvodima, s proizvodima od tartufa, s domaćim žesticama, vinoteka. Jedan seljački turizam, jedan agroturizam, Hotel Kaštel, Winery & Design Hotel Roxanich, Villa Borgo..., tri obiteljske firme koje se bave pokaznim traženjem tartufa. Gradska tiskara Antico koja nudi unikatnu izradu autohtonog motovunskog suvenira u tradicionalnoj tehnici ručnog tiskarstva na replici srednjovjekovnog Gutenbergovog stroja - preše.

Pojavio se i trend specijaliziranih ugostiteljskih objekata kao što su wine bar, coctail & wine bar, pub s craft pivom..., tako se strukturira turistička ponuda da svako može naći nešto za sebe.

U Wall Street Pubu, na svom novom radnom mjestu, Grigorij Gorbačev, uz direktora Dinu Benčića, i drugog partnera Zorana Radojčića iz Motovuna, jedan od tri suvlasnika firme Motovun beer company, kazao je kako nema ni četiri mjeseca da su ga otvorili. Uletili su s pubom ravno u ljetnu sezonu koja je za njih bila super, stvarno su, kazao je Grigorij, zadovoljni kako je prošla. Za sada proizvode samo jednu vrstu craft piva, Motovunsko pivo. Oduvijek vole pivo, a inspiraciju su pronašli u susjednom Buzetu. Prije godinu dana posjetili su buzetsku craft pivovaru Bruman i tamo se zaljubili u pivsku proizvodnju.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Martina Pahović Bertoša (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Vinoljupcima i ljubiteljima prirode, u listopadu je mamac Teran Wine & Walk avantura, turistički proizvod koji je izuzetno tražen i pogotovo na razini klastera Sjeverozapadne Istre odakle je sve krenulo na području Hrvatske. Prva stanica na legendarnoj je Parenzani, u blizini tunela Motovun, sa svojih 222 metra najdužeg tunela na cijeloj trasi, u kojem ove subote posjetitelje očekuje "222 metra povijesti i priča motovunske željeznice" u izvedbi Istra Inspirita.

Dvodnevni Festival terana i tartufa, pretposljednjeg vikenda u listopadu, ove će godine u svom 13 izdanju, ponovo povezati vino sorte teran, čiji najbolji primjerci dolaze upravo s područja Motovuna, s tartufom - istarskim podzemnim blagom iz Motovunske šume bez kojeg bi današnja gurmanska kuhinja bila nezamisliva. Pravi hedonistički festival gdje se spajaju dvije eno i gastro zvijezde destinacije i nešto po čemu je Motovun prepoznatljiv.

Teran i tartufi

Berba grožđa je završila, znatno je manji urod, međutim kvaliteta vina je izvrsna i zasigurno će, optimističan je Matković, motovunska vina ponovno osvojiti puno nagrada. Izrazito sušno razdoblje donijelo je probleme s količinom grožđa, a sličan problem je i s tartufima.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Srđana Jevtić i Dorijana Močibob (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Ljetni mjeseci su bili dobri, a jesenski su odlični. Nama je jesen špica sezone. Puno je Austrijanaca kojih prošle godine nije bilo toliko, dolaze Talijani tradicionalno, ali još ne onoliko kako smo nekada bili naučeni, Slovenci... sve ovisi kako im se poklope praznici, komentirala je Martina Pahović Bertoša, vlasnica motovunske konobe Pod voltom, čije ulazno pročelje krasi pločica s natpisom "Izvorni tartuf - Tartufo vero".

U ovo doba godine najviše se naravno traže bijeli tartufi. No ove ih je godine malo. Tartufari se žale na lošu sezonu. S obzirom na to da bijelih tartufa gotovo nema i na njihovu visoku cijenu, za porciju domaćih fuža sa svježim tartufima, koji se pred gostima režu na tanke listiće, valja izdvojit 46 eura.

Kako je svijet mali. Kod Art studia galerija Montaro, u motovunskoj Ulici Gradiziol, jednoj od dvije glavne ulice koje vode u starogradsku jezgru, zatekli smo njenu vlasnicu Dorijanu Močibob, poznatu po ručnom oslikavanju svile, u razgovoru sa Srđanom Jevtić, sudionicom Masterchefa iz prve sezone 2011. godine.

Svoje znanje kuharice, Srđana je prožela s onim turističke vodičkinje.

- Moji gosti su iz Amerike, na proputovanju kroz Hrvatsku, vodim ih u Motovun, radimo puno degustacija. Istra danas stvarno može ponuditi vrhunske proizvode, tartufe, vina, maslinova ulja..., prenijela je "masterchefica" Srđana.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)David Matković (Snimila Gordana Čalić Šverko)

U podnožju Motovuna, u atraktivnoj vinariji Vina Tomaz otvorenoj prije ravnih godinu dana, koja se je krajem prošle godine okitila i Zlatnom poveljom "Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske" u kategoriji vinskog turizma, a ponosi se vrijednim priznanjima i zlatnim odličjima na Decanteru, razgovarali smo s Klaudiom Tomazem.

- Berba je uspješno okončana, imamo još nekih 6 tona terana na prosušivanju, treba još malo bure da finišira i ide i on u fermentaciju. Ostalo je prošlo super. Kvaliteta je nemjerljivo dobra, a količina nemjerljivo mala. Trebalo je pronaći još kooperanata kako bi nadomjestili količine koje su nam potrebne za naše kupce i tržište, kazao je Tomaz.

Nova je vinarija, naglasio je poznati motovunski vinar, pun pogodak. Prvo radi same proizvodnje, primjene različitih tehnologija u proizvodnji pa do svih odležavanja, a dodatno s novom degustacijskom salom na toj mikro lokaciji u obiteljskom je poslovanju i brendiranju samog brenda, kao i u brendiranju Motovuna kao vinske destinacije, napravila jedan veliki iskorak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter