LUČKA UPRAVA RABAC

Nakon anonimne prijave utvrđeno je kako Alen FIlipović uredno plaća pristojbu

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Na sjednici labinskog Gradskog vijeća održanoj usred ljeta, 24. srpnja, nezavisni (bivši SDP-ov) vijećnik Valdi Gobo, rekao je kako je dobio anonimnu dojavu da obrt Filipović boat, vlasnice Katarine Filipović, nema dozvolu za obavljanje djelatnost iznajmljivanja ploovila na motorni pogon na pomorskom dobru, a da obrt već pola sezone uredno iznajmljuje plovila.

Stoga je gradonačelnika Valtera Glavičića pitao što će poduzeti da utvrdi je li to točno, odnosno pozvao ga je da promptno provjeri što se iznajmljuje i o tome obavijesti nadležne inspekcije.

Grad nije izdao dozvolu

Gobo je rekao i kako je zatražio od Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i upravljanje imovinom da mu dostavi spisak svih pravnih subjekata koji imaju dozvolu za obavljanje djelatnosti iznajmljivanja i da po tome obrt Filipović Boat nema niti jednu dozvolu za djelatnost iznajmljivanja plovila.

U Gradu Labinu su potvrdili da navedeni obrt nema dozvolu za obavljanje djelatnosti iznajmljivanja plovila na pomorskom dobru izdanu od strane Grada, ali i da Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, osim pomorskog dobra, definira i lučko područje, koje nije u nadležnosti jedinice lokalne samouprave, te da je i na lučkom području moguće obavljati djelatnost iznajmljivanja plovila. Stoga su iz Grada zatražili odgovor Lučke uprave Rabac koji je sada stigao.

U odgovoru kojeg potpisuje ravnateljica Uprave Antonela Mohorović Kožuh, piše da je novim Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama dana mogućnost županijskoj Lučkoj upravi da, na temelju Plana upravljanja lučkim područjem, izdaje dozvole na pomorskom dobru za obavljanje djelatnosti propisane Uredbom o vrstama djelatnosti i visini minimalne naknade za dodjelu dozvola na pomorskom dobru.

Nema stalni vez

Prema istom odgovoru, dozvola na pomorskom dobru je upravni akt kojim se ovlašteniku daje vremenski ograničeno pravo na obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru.

Istovremeno se ne ograničava niti isključuje opća upotreba pomorskog dobra, a za obavljanje djelatnosti može služiti isključivo jednostavna građevina koja se ne smatra građenjem.

»Budući da je dozvola na pomorskom dobru isključivo vezana za lokaciju na pomorskom dobru na kojoj se svaka pojedina djelatnost obavlja na temelju dozvole, ne smatra se uvjetom na temelju kojeg vlasnik plovnog objekta registriranog za iznajmljivanje smije obavljati gospodarsku djelatnost iznajmljivanja na lučkom području luke otvorene za javni promet.

Naime, iz same prisutnosti plovnog objekta za iznajmljivanje u luci otvorenoj za javni promet ne proizlazi obveza ishođenja dozvole na pomorskom dobru za obavljanje djelatnosti iznajmljivanja, ako se za obavljanje te djelatnosti ne zauzima kopneni dio lučkog područja.

Zaključno, u slučaju da plovni objekt registriran za iznajmljivanje nema stalni vez u luci otvorenoj za javni promet, za obavljanje navedene lučke djelatnosti potrebno je koristiti operativni dio luke uz naplatu pristojbe za upotrebu obale, za što Županijska Lučka uprava Rabac izdaje račune, a iznajmljivač Alen Filipović uredno plaća«, odgovorila je na vijećničko pitanje ravnateljica Lučke uprave Rabac Antonela Mohorović Kožuh.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter