Hitovi Lucia Battistija u Novigradu

Sasha Torrisi u čast legendarnog kantautora nastupio pred mnogobrojnom publikom

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


Na pozornici Velikog trga u Novigradu održan je koncert u čast jednog od najboljih talijanskih kantautora Lucia Battistija u izvedbi Sashe Torrisija. Iako je koncert zamišljen kao obilježavanje Ferragosta, daleko smo od brojki talijanskih gostiju koji su nekad dominirali u kolovozu.

Svejedno mnogobrojna publika predvođena mahom srednjom generacijom pjevala je s Torrisijem stare hitove Battistija, koji su obilježili mladost mnogih ljubitelja talijanske šansone iz Istre koja je već dugo pod utjecajem apeninskih tv programa, a samim tim i tamošnje glazbene estrade.

Živahno i emotivno

Prilikom izvođenja hitova poput živahnih i plesnih pjesama »Dieci Ragazze« i »Un’avventura«, te onih nešto emotivnije angažiranih kao što su »E penso a te« i »Emozioni«, talijanski pjevač Sasha Torrisi zahtijevao je suradnju novigradske publike koja je spremno reagirala i pjesmom i plesom pratila ritam izvođača. Sasha se s elegancijom i stilom odnosio prema Battistijevom opusu zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s autorom Giuliom Rapettijem zvanim Mogol, od kojeg je naučio osjetiti snagu tekstova i melodija koje su još uvijek aktualne.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Nakon glazbenog iskustva s bendom Timoria koje je završilo raspadom benda 2003. godine, Torrisi se jedno vrijeme posvetio slikarstvu, svojoj paralelnoj aktivnosti. Bio je eksponent umjetničkog pokreta New Pop Art, a svoje radove predstavljao je u brojnim galerijama u Italiji (Milano, Rim, Napulj, Venecija, Torino) i inozemstvu (London, Pariz, Miami, Prag, New York, Dubai) s izvrsnim rezultatima.

Godine 2009. vraća se glazbi i pridružuje talijanskoj glazbenoj udruzi Rezophonic sastavljenoj od preko 150 članova glazbenika uključujući Piero Pelù, Negramaro, Roy Paci, Enrico Ruggeri, Le Vibrazioni, Caparezza.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Istodobno se tada rodila i ideja o osobnom hommageu Battistiju s doista jedinstvenom predstavom. Projekt »Sasha Torrisi pjeva Lucia Battistija« preispituje Battistijeve velike uspjehe u rock, osobnoj i suvremenoj izvedi bez straha od suočavanja s lošim kritikama i usporedbama sa velikanom talijanske glazbe. Od brojnih koncerata, koji su odmah naišli na pozitivan odjek publike diljem Italije, izdana su dva live albuma.

Već prva pjesma izvedena na koncertu, »Con il nastro rosa«, oduševila je okupljene ljubitelje talijanske glazbe modernim aranžmanom ovog klasika, bogatim zvukom i izvedbenom energijom. Izuzetno dobro bili su prihvaćeni i hitovi poput »Donna per amico« i »Acqua azzurra, acqua chiara«, zatim »Mi ritorni in mente«, »Pensieri e parole«, ‘La canzone del sole chiara«. Nakon gotovo dva sata svirke pjesme »Il mio canto libero« i »La canzone del sole« bile su završni šećer na kraju uspješnog koncerta kojeg je novigradska publika nagradila zasluženim pljeskom.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Istinska remek-djela

Lucio Battisti rođen je 5. ožujka 1943. godine u talijanskom gradiću Poggio Bustone, a nakon duge bolesti preminuo je u 55. godini života, 9. rujna 1998. godine. Sve pjesme koje je napisao zajedno s tekstopiscem Mogolom predstavljaju istinska remek-djela. Nakon prekida njihove iznimno uspješne desetogodišnje suradnje, Lucio Battisti povukao se iz javnog života, no nije prestao stvarati. Posljednji mu je album »Hegel« izašao 1994. godine.


Podijeli: Facebook Twiter