U RAPCU

HOTEL RESTORAN NOSTROMO: Restoran koji nudi vrhunsku hranu, a vole ga i turisti i domaći

Prilagođavamo se gostima. Uz meso, glavninu ponude predstavljaju ribe, školjke, kvarnerski škampi, sve iz mora. Sami radimo tjesteninu i njoke, kolače i deserte, pekli smo i kruh. Uz našeg kuhara Dina Juričića imamo i slavonskog kuhara, njegovu djevojku Željku, oboje su vrhunski kuhari i pravi profesionalci, kaže Valter Karlović, vlasnik Nostroma, koji u restoranu radi i kao konobar, prima narudžbe, poslužuje goste i toči piće. Naravno brine i o poslovanju svog objekta, rezervacijama, kontaktima s gostima i agencijama

| Autor: Branko BIOČIĆ


U starom dijelu Rapca, dvjestotinjak metara od rive nalazi se Hotel restoran Nostromo vlasnika Valtera Karlovića iz Labina. Mali hotel s osam soba otvorio je 2004. godine, a restoran u kojem ima 35 mjesta u zatvorenom prostoru i 60 mjesta na terasi još 1993. osim turista, tu rado zalaze Labinjani, ovdje se slave razni jubileji, dolaze na vrhunsku hranu i delicije ljudi iz cijele regije, ali i poslovni ljudi.

Sezona iznad očekivanja

- Prilagođavamo se gostima. Uz meso, glavninu ponude predstavljaju ribe, školjke, kvarnerski škampi, sve iz mora. Sami radimo tjesteninu i njoke, kolače i deserte, pekli smo i kruh. Uz našeg kuhara Dina Juričića imamo i slavonskog kuhara, njegovu djevojku Željku (koja se ne voli slikati op.a.), koji su vrhunski kuhari i pravi profesionalci, govori nam vlasnik Valter Karlović koji u restoranu radi i kao konobar, prima narudžbe, poslužuje goste i toči piće. Naravno brine i o poslovanju svog objekta, rezervacijama, kontaktima s gostima i agencijama, a o ovogodišnjoj turističkoj sezoni i posezoni kaže:

(Snimio Branko Biočić)

"Sezona je bila dobra, iznad očekivanja, iako smo se bojali kakva će biti zbog covida. Predsezona je bila bojažljiva, nismo znali kako da se ekipiramo, kako i koliko robe da naručimo, bilo je i storniranih rezervacija u svibnju i lipnju, a onda je krajem lipnja krenulo i u hotelu i u restoranu. Srpanj i kolovoz bili su odlični, full. Sezona se produžila pa je vrlo dobra i posezona, imamo rezervirane sobe do 17. listopada, kaže Valter Karlović, iskusni ugostitelj koji je bio i predsjednik Ceha ugostitelja pri Labinskom udruženju obrtnika i dodaje: "Najviše je bilo Nijemaca, iznenadili su Poljaci, bilo je dosta Austrijanaca i Slovenaca, dok su Talijani koji su ranije bili vrlo dobri gosti, veliki gurmani i potrošači - podbacili."

Kuhar s inozemnim stažem

Glavnu ulogu u kuhinji Nostroma ima kuhar Dino Juričić iz Labina koji je zadužen za delicije i gastro ponudu. Nakon što je zanat ispekao u Opatiji, gdje je završio za kuhara a zatim prvi posao pronašao u rabačkoj Girandeli, Dino je 28 godina radio u Italiji i Austriji gdje je otišao 1991. godine iz tadašnjeg Hotelskog poduzeća Rabac gdje je radio s Valterom. Onda se ove vratio kući, i od ožujka sa svojom Slavonkom Željkom radi u Nostromu.

(Snimio Branko Biočić)

- U Rabac sam se vratio nakon 30 godina i ovo mi je prva sezona nakon rada u talijanskom Gradu, Alpe Adige, Lago di Gardi i drugim mjestima po Italiji, a u Austriji sam radio jednu sezonu u mjestu Zell am See. Onda je Covid sve prekinuo i zaustavio, ostali smo godinu dana bez posla, a nitko nam ništa nije mogao jamčiti, pa sam se vratio kući. Stoga kažem - svako zlo za neko dobro, jer ovdje sam jako zadovoljan. S Valterom se znam 40 godina, radili smo nekad zajedno u Hotelskom poduzeću Rabac. Sada kuham i pripremam sve po malo, od tjestenine, rižota, mesnih i ribljih menua pa do divljači. Inače smo Željka i ja lovci. Najviše ide tjestenina i rižoti, onda ribe, a sve popularniji su i stejkovi, kaže Dino koji nam je za ovu priliku pripremio tri specijaliteta kuće i za njih nam dao recepte.

(Snimio Branko Biočić)

Za predjelo fuži sa bakalarom i slanim sardonima koji su pravo iznenađenje za turiste jer nisu navikli jesti bakalar na ovaj način, za glavno jelo šufigane domaće lignje iz Kvarnera a za desert čuvene labinske krafe u umaku od naranče. Kušali smo i bilo je izvrsno.

(Snimio Branko Biočić)

Zimi će restoran, koji inače radi svakoga dana od 13 do 21 sat, biti zatvoren ali će zbog poslovnih ljudi i vikendaša smještajni dio sa sobama raditi. Već uskoro, po završetku vrlo dobre posezone polako kreću i pripreme za novu sezonu, treba kontaktirati agencije i goste, slagati rezervacije i brinuti o sitnim popravcima. A to je Valterova zadaća.

(Snimio Branko Biočić)

Labinski krafi u umaku od naranče i Gran marnier ( desert)

Na rastopljenom maslacu lagano karamelizirati šećer i podliti ga sa sokom od naranče. Kuhane krafe lagano popržiti na maslacu s obje strane, flambirati ih s Gran marnier i onda ih zaliti umakom od naranče. Pustimo ih da prokuhaju 4-5 minuta i onda ih posložimo. Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter