Parkirali su se u svom krugu šareni stari kamiončići, truckovi, kao ugostiteljski objekti, doslovce poredani u nizu kakve karavane sa svojim food-truck kužinama. Food-truck festivali sve su popularniji širom svijeta, na njima se promovira street food hrana, namijenjena prvenstveno mladim ljudima, a s obzirom da broj mlađe publike raste i na ATP-u, odlično je osmišljeno ovo šareno okupljalište
(Snimio Milivoj Mijošek)
Stadion je krrrrcat, kazivali su posjetitelji 32. ATP Plava Laguna Croatia Open Umaga, u hodu, šećući ležerno oko središnjeg stadiona "Goran Ivanišević" u petak navečer, kada se igralo četvrtfinale između Cecchinata i Agamenonea. Pristizali su posjetitelji u valovima, bivajući sve brojniji, a još jedna je užarena ljetna noć polako tonula u tamni smiraj.
Nije se tražilo mjesto više na stadionu, već se preplanuli i šik odjeveni gosti uputiše u najukusniji dio resorta Stella Marisa - Fast food i taste zonu vrhunskih istarskih delicija i skrivenih čari istarskih vina u pokušaju otkrivanja još jedne bajkovite gastro priče namijenjene istančanim ljubiteljima ića i pića.
Nadaleko je znano da umaški ATP nije samo hrvatsko središte tenisa, već je to i mjesto nezaboravne zabave i gourmet destinacija. Za razliku od prethodnih godina, ove je dio gastro resorta pretvoren u urbanu street food scenu.
Parkirali su se tako u svom krugu šareni stari kamiončići, truckovi, kao ugostiteljski objekti, doslovce poredani u nizu kakve karavane sa svojim food-truck kužinama. Food-truck festivali danas postaju sve popularniji širom svijeta, na njima se promovira street food hrana, namijenjena prvenstveno mladim ljudima, a s obzirom da broj mlađe publike raste i na ATP-u, odlično je osmišljeno ovo šareno okupljalište.
Riječ je o urbanoj gastronomiji, gdje se na suvremen način pripremaju tradicionalna jela, ali po ukusu mladih. Stoga ne čudi da je ova food-truck zona u resortu postala omiljeno mjesto susreta ljubitelja domaćih, umaških jela, pripremljenih u skladu s najnovijim svjetskim trendovima. Pritom valja istaknuti da je u većini slučajeva ove fast-food ponude bazni sastojak burger.
Đir od kamiončića do kamiončića doveo nas je prvo do Pelagiusa iz Novigrada, gdje se može kušati Manjada Pelagius burger, ATP Šlam burger, Istrian chips i Ciabata malvazija. Nastavljamo do kamiončića Poluotok, na kojem zatičemo Umažane Vedrana i Ivana, koji su nudili istarske burgere Veli Jože, Salvore i Nostromo, zatim hot dog Jure Grande, Poluotok i Original. Nekoliko koraka dalje, u samom kutu smjestio se kamiončić INA Fresh Corner na kojem smo ugodno čavrljali sa simpatičnom Amelom i Ilenijom. Posjetiteljima umaškog turnira pripremaju svoj popularni hot dog, a posebnost za ovu prigodu je nova varijanta, ona s istarskom kobasicom (Istarski special).
Za ljubitelje roštilja, nude i Premium burger, Fresh burger, Fresh ćevapčiće u somunu. A ponestane li vam u ovim sparnim večerima energije, osjetite li se onako iscijeđeno, preporučamo da se na INA Fresh Corneru okrijepite s najnovijim energetskim napicima JIMI (sa i bez šećera) i povratite poletnost. Provare per credere!
Karavani food-trucka pridružio se i slavni RougeMarin s poznatim chefom Marinom Medakom (s Neretve!) koji priprema pet jela i to sve od namirnica iz cijele Istre. Mogle bi vas oduševiti pizza s istarskom pancetom, Istarski surf & turf burger, Vučeni boškarin, Rougemarin burger, Istarske rolice…
I ovdje, nažalost, završava Food-truck kužina iz koje se gastro priča nastavlja u elegantnoj Taste Istria zoni, sada već povijesnoj ATP gourmet destinaciji, u kojoj, bez obzira na sitost, nećete moći odoljeti feti istarskog pršuta i sira s Tomazova štanda ili, nešto podalje, tipičnim specijalitetima od istarskog tartufa, gratanim u kulinarskom laboratoriju najpoznatijeg istarskog tartufara Žigantea.
Ljubiteljima konkretnijih zalogaja predlažemo da naprave đir do štanda Podravke, gdje ih očekuju dobro raspoloženi kuhari Dražen i Dario iz Koprivnice, koji svaku večer imaju dva različita jela na meniju. Jedno predjelo, a drugo glavno jelo. U petak navečer, prilikom našeg đira, vrlo brzo je planula svježa salata od skuše s grahom i celerom te svinjski file u umaku od rajčice sa zelenim rezancima. Slasno se topio u ustima gostiju, podlijevan čašom nekog od vina po izboru. A izbor čuvenih vina u Taste zoni je odista raskošan. Naime, tu su organizirani brojni degustacijski punktovi na kojima se mogu kušati autohtone istarske sorte najnagrađivanijih istarskih vinara te se usput, uz pratnju benda, družiti s prijateljima do sitnih sati u ovoj najljepšoj sportskoj zoni Istre i Hrvatske.
Svake večeri, od ponedjeljka, 25. srpnja, do danas, u 19 sati počinje degustacija i natjecanje vinara pod nazivom "Skrivene čari istarskog vina". Sudjelovalo je 15 vinara sa svojim vinima u pet kategorija pod stručnim vodstvom sommeliera Emila Perdeca. Nakon dvogodišnje pauze, ovo je natjecanje priređeno u suradnji s novim partnerom - Vinistrom. Prilikom našeg đira publika je (prethodno najavljena za kušanje!) uživala u skrivenim čarima istarske odležane malvazije. Kušači su uz organoleptički doživljaj vina i razgovarali s vinarima, da bi kasnije lakše zaokružili svog vinskog favorita.
I dok se zona gastro-scene u resortu polako punila, naš istraživački gastro đir se primicao kraju. S obližnjeg je centralnog stadiona u refulima dopirao gromki aplauz i poneki glorificirajući uzvik tenisačima koji su se nadmetali u napetom meču, a koji je u gastro resortu odjekivao kao da je namijenjen i svim sudionicima ATP gastro priče.
Večeras se gase svjetla pozornice teniskog turnira, svjetski poznatog po svojoj jedinstvenoj organizaciji, atmosferi i šarmu umaških hostesa, i stoga je ovo mnogim ljubiteljima izvrsnog tenisa, zabave, eno-gastro delicija zadnja prigoda đirati po resortu Stella Marisa i darovati sebi ljetni vatromet doživljaja "In colours of Istria" na jednom mjestu pa se uz kapljicu svog omiljenog vina oprostiti od još jednog ATP-a u Umagu do sljedeće godine. Naravno, sve to uz nezaobilazne zvuke Amstrongove neslužbene himne turnira "What a wonderful world" u izvedbi istarskog solista Gorana Griffa.