(Snimio Branko Biočić)
Na područje središnje Istre treći se put vratila gastronomska manifestacija Jesen na pijatu, u sklopu koje posjetitelji mogu uživati u jesenskim okusima, mirisima i bojama na pijatima ugostiteljskih objekata u središnjoj Istri. Ove se godine u gastronomsku manifestaciju uključilo osam ugostiteljskih objekata s područja Turističke zajednice središnje Istre, a u njihovim primamljivim menijima može se uživati do 30. listopada.
Na cesti između Potpićna i Gračišća, u Zajcima, u općini Pićan, nalazi se konoba Dišpet, otvorena u srpnju 2019., vlasnika i kuhara Elvisa Zulijanija kojemu u radu pomaže sestra Samanta. Prije nego što je krenuo u vlastiti posao, Elvis je kao KV kuhar radio u Valamaru, bio je voditelj hotela Amfora u Rapcu i kratko je radio u Sloveniji.
- Želio sam otvoriti nešto svoje jer sam radio po 15-16 sati i dvokratno za druge pa sam želio raditi za sebe. Baziram se na ponudi tipične istarske konobe, ali hranu pripremam na malo moderniji način. U ponudi je oko 70 posto mesa i tjestenine koju sami pripremamo a oko 30 posto je riblji meni, govori Elvis.
Za ovu je manifestaciju po cijeni od 130 kuna ponudio slijed koji se sastoji od tajadele s bučom i gljivama, bucmastog prašćića s prilogom i flambirane jabuke.
- Meni je isti kao prethodnih godina. Tajadele su po naški lazanje i dodamo buče i gljive, a bucmasti prašćić je svinjski file punjen skutom, pršutom i vrganjima. Za desert smo pripremili flambirane jabuke s malvazijom. Mislim da je cijena od 130 kuna prihvatljiva jer smo među najjeftinijima. Tajadele radimo sami kao i svu ostalu tjesteninu, a svinjski file se da naći po prihvatljivoj cijeni. Jabuke su sada jesenski proizvod i ima ih dosta pa nema problema u nabavci. Inače, većinom smo orijentirani na sezonske sirovine, domaće OPG-ove i domaće mesnice. Surađujemo s mesnicama Compari iz Pule, Berković iz Pazina te Jelen i Licul iz Labina, kaže Elvis.
U akciji Jesen na pijatu Konoba Dišpet sudjeluje od početka, već treću godinu. Elvis je pun hvale za ovu akciju, ali i ostale koje organizira TZ središnje Istre kojoj pripada i općina Pićan.
- To je pun pogodak. Mi smo za vikend krcati, nema slobodnog mjesta. Produžili smo turističku sezonu za mjesec dana. Naš meni pokazao se kao hit, puni smo. Ljudi nam dolaze iz cijele Istre i preko Učke, ima dosta izletnika, vikendaša i Zagrepčana u prolazu. Mnogi se gosti ponovno vraćaju. Dosta ljudi posjećuje slapove Benkovski koji nam je tu iza kuće i Sopot u Floričićima kao i stari grad Pićan koji je od nas na samo dva kilometra. Vidimo po recenzijama da su ljudi zadovoljni, dobivamo pohvale i dodatne preporuke. Za nas je najvažnije da se ljudi najedu i da je pijat pun. Gosti već pitaju kada će sljedeće akcije, Dani kupusa koji su u prosincu i Dani meda u veljači te Dani fritaje u travnju. Dobro je to što Turistička zajednica središnje Istre svaka dva mjeseca organizira neku akciju, smatra Elvis.
Na terasi konobe zatekli smo dvije mlade Puljanke, Sašu i Paulu koje su na Pićanštinu došle na izlet, malo pješačiti, a zatim su u Dišpetu pronašle predah i okrjepu.
- Jela sam karpačo od boškarina i bio je odličan, lijepo je sve sljubljeno. Iznenadili su me tartufi u okusima. Inače, često idemo na izlete i svaki vikend hodamo, kaže nam Saša a Paola dodaje: "Jela sam ovo iz 'jesenskog pijata', tajadele s bučom i gljivama. Zanimljiva kombinacija, pravi jesenski okus, buče su nježno naglašene, a gljive malo jače. Ukusno!"
Elvisa, kao i ostale ugostitelje, pogađa rast cijena hrane i energenata.
- Cijene namirnica su nam išle gore oko 20 posto, a neke specifične namirnice, kao primjerice janjeći francrack i sto posto. Plin je poskupio 40 posto, a struja sto posto. U lipnju smo poslali upit HEP-u za solarnu elektranu i pripremili svu dokumentaciju. Nakon četiri mjeseca nismo još dobili nikakav odgovor. Danas sam preko Hrvatske udruge poslodavaca saznao da samo dvije osobe rade na rješavanju tih zahtjeva. Umjesto da se to riješi odmah i čim prije se okrenemo obnovljivim izvorima energije, nikad kraja. Svi natječaji za bespovratnim sredstvima iz EU fondova su prošli ili su na kraju pa ćemo biti primorani vlastitim novcem financirati postavljanje solarne elektrane, umjesto da koristimo novac iz EU fondova, razočaran je Elvis Zulijani.
Pitamo ga o daljnjim planovima i željama.
- Samo preživjeti ovu situaciju. Mislim da država svjesno koči ugostitelje, obrtnike i poslodavce u razvoju svojim prevelikim porezima, davanjima i naknadama te lošom edukacijom svojih zaposlenika u javnim i državnim službama. Tumače zakone na svoju ruku i svojim shvaćanjem što je zapravo neshvaćanje situacije, zaključuje Elvis.
Gljive, buče, jabuke, kruške, šljive, smokve…
Manifestacija "Jesen na pijatu" u središnjoj Istri počela je 8. i traje do 30. listopada u ugostiteljskim objektima na području TZ-a središnje Istre. Svaki dan do kraja listopada u redovnom radnom vremenu ugostitelji će nuditi tradicionalna jela istarske kuhinje spravljena od jesenskih plodova našeg podneblja - gljive, buče, jabuke, kruške, šljive, smokve… Cilj je jačanje gastronomske ponude središnje Istre te daljnje povezivanje OPG-ova i ugostitelja u razdoblju posezone.
Jesenski meni sastoji se od predjela, glavnog jela i deserta, a nudit će se po promotivnoj cijeni od 120 do 200 kuna, ovisno o objektu.
Agroturizam Stara štala (Borut, Cerovlje) nudi juhu od buče, svinjski but u umaku od gljiva, restani krumpir i sezonsku salata te kolač od jabuke za 120 kuna. In Sylvis wine and restaurant (Sveti Petar u Šumi) nudi domaće rezance s vrganjima, svinjsku vratinu na padelu i krambl sa smokvama za 200 kuna. Konoba-pizzerija Capo (Cerovlje) u ponudi ima maneštru, pljukance u šugu od domaće kobasice i pancete i kolač od jabuke za 155 kuna.
Konoba 2. peron (Cerovlje) u ponudi ima pečeni tortin od sira s džemom od jabuka, raviolon s kruškama i domaćom skutom u umaku od lješnjaka i meda te Cuka na cuki s cukom po cijeni 170 kuna. Konoba Jelenić (Lušetići, Pazin) nudi po cijeni od 150 kuna juhu od vrganji, makarune u umaku od miješanih gljiva i miješanu salatu te kolač od jabuka. U Konobi Marino (Gračišće) može se pojesti juha od buče, pureći medaljoni u umaku od gljiva sa slanim krumpirom i salata iz vrta te kolač sa šljivama za 140 kuna. Tomažova konoba (Vošteni, Sv. Lovreč) nudi za 130 kuna aperitiv dobrodošlice, istarski pijat, njoki u crnom šugu od kobasica, pancete i pršuta s lisičarkama ili vrganjima i jesensku tortupo vijeni od 130 kuna.