AKCIJA PRODUŽENA DO 15. STUDENOG

CUKE, GLJIVE I KESTENI: Jesen na pijatu nastavlja se u sedam konoba i restorana

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ


Zbog velikog interesa gostiju, ali i samih ugostitelja, trajanje gastronomske kampanje "Jesen na pijatu u središnjoj Istri" produljuje se do 15. studenog, objavila je Turistička zajednica središnje Istre.

Akcijske cijene i ponuda bile su predviđene od 16. do 31. listopada, a sad se produžavaju za još dva tjedna. Atraktivni jelovnik sastoji se od predjela, glavnog jela i deserta po cijeni od 100 kuna, a nudit će ga sedam ugostiteljskih objekata.

Svaki restoran ponudio je svoju varijantu juhe od cuke

Ugostitelji su nam rekli da je interes posjetitelja bio izuzetno velik. Ponuđeni jesenski jelovnici bili su vrlo traženi pa je, koroni usprkos, akcija uspjela. Doduše, osjećala se korona u svakom detalju, od nešto manje uključenih objekata nego što bi se očekivalo, od stolova razmaknutima mnogo više nego inače, u maskama na licima konobara i osoblja, a i mnogih gostiju barem prije sjedanja za stol, u dezinficijensima koji su pri ulasku nužno nakratko potisnuli očekivane mirise jesenjih plodova, tako da je Turistička zajednica središnje Istre, uz pazinsko Udruženje obrtnika i AZRRI organizator ovog programa, pronašla formulu kako napraviti zanimljiv i uspješan posezonski događaj koji bi u nekoj budućoj normalnoj godini trebao biti pravi hit.

Iako se, pretpostavljam, pazilo da u osmišljavanju ponude sedam uključenih ugostiteljskih objekata (agroturizam Stara štala u Borutu, konoba Doma u Svetom Petru u Šumi, konoba Marino u Gračišću, restoran Pazin-zapad, konoba Drugi peron u Cerovlju, konoba Dišpet u Zajcima i restoran Čiže nedaleko Trviža) svi nude različita jela, neke se teme ipak nisu mogle izbjeći, jer su najčešći jesenji plodovi korišteni u dvadesetak kreiranih jela ipak oni koje je priroda dala upravo sada. Cuke, bundeve ili buče bile su najzastupljenije, na više mjesta nudile su se i gljive, bilo je i kestena, a podrazumijeva se da se u desertima, ali i u nekim slanim jelima, koristilo i kasnojesensko ili sušeno voće.

Tjestenina s gljivama

Čak šest od sedam ugostiteljskih objekata odlučilo se na prvom pjatu ponuditi krem-juhu od buče, ali ipak u dovoljno različitim i maštovitim kreacijama. Tako je u Drugom peronu to primjerice bio dodatak kestena, a u restoranu Pazin-zapad dodali su zapečeni parmezan. U konobi Doma su uz "starinsku juhu od cuke, pancete, krumpira i poriluka" ponudili i alternativno predjelo, koje bi čak moglo kandidirati za najoriginalnije jelo ove akcije - carpaccio od cuke s domaćom svinjskom jetrenom paštetom. Sirove cuke narezane na vrlo tanke fete marinirane su u običnom ulju, fino začinjene i ponuđene na pjat s nekoliko grumena svinjske jetrene paštete i džema od luka. U konobi Marino su uz juhu od buče ponudili alternativu: juhu od miješanih gljiva ili pak istarsku maneštru, dok su u konobi Dišpet za predjelo ponudili tjesteninu odnosno tajadele od buče s preljevom od vrganja i suhih smokava.

Svinjska ledvenica punjena pršutom, skutom i vrganjima u konobi Dišpet (Snimio Davor Šišović)

Glavna jela su uglavnom bila tipična mesna jela ruralnih konoba i agroturizama, kojima su jesenji štih uglavnom davale gljive. U Staroj Štali, restoranu Pazin-zapad i restoranu Čiže odlučili su se mesu pridružiti umak ili šugo od gljiva, u konobi Dišpet vrganji su poslužile kao dio nadjeva svinjskoj ledvenici pečenoj na žaru, a polovica glavnih jela oslanjala se na nepogrešive istarske jesensko-zimske adute: kobasice i ombolo uz kiseli kupus. U kategoriji glavnih jela treba pohvaliti boškarina u teranu na aromatiziranoj palenti u konobi Drugi peron, zbog daška jeseni u dojmljivom umaku od terana i zbog nesvakidašnje pripreme mesa, koje je prije podsjećalo na tagliatu nego na meso dugo dinstano u šugu.

Boškarin u teranu s palentom iz konobe Drugi peron (Snimio Davor Šišović)

U desertima su dominirali kesteni, smokve i različito jesenje voće, od jabuka i šljiva do orašastih plodova i aronije, no pohvaliti treba uporabu skute u kombinaciji s plodovima jeseni, i pojedine inovacije u pravcu tradicije, kako bi se mogao okarakterizirati desert od palente s voćnim preljevom u konobi Doma.

Jesen na pijatu

Mogućnosti jesenje gastro-ponude središnje Istre još ni izbliza nisu isprobane. U svakom slučaju raduje kako se sedam uključenih ugostiteljskih objekata vrlo kreativno prihvatilo reinterpretacije istarske kulinarske tradicije te dašku starog na svojim tanjurima ponudilo i dašak nečeg novog, ukusnog, zanimljivog, i vrijednog ponovnog podsjećanja.

Jesen na pijatu

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter