izbjegavajte ih

Stalno ste naduti? Ove namirnice to možda uzrokuju

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Mliječni proizvodi glavna su namirnica u mnogim prehranama, ali za neke ljude mogu biti izvor probavnih problema i nelagode. Određeni mliječni proizvodi mogu negativno utjecati na zdravlje crijeva i probavu, što dovodi do nadutosti, plinova i težih probavnih problema. Intolerancija na laktozu i osjetljivost na mliječne proteine česti su uzročnici ovih problema, piše Index.

Razumijevanje načina na koji mliječni proizvodi utječu na naše tijelo, te prepoznavanje specifičnih proizvoda koji uzrokuju probleme, može nam pomoći u donošenju boljih prehrambenih izbora i održavanju zdravijih i sretnijih crijeva.

Stoga je dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati upozorila na tri mliječna proizvoda koja bismo trebali izbjegavati ako želimo izbjeći nadutost i nelagodu.

1. Sir

Sir je omiljeni mliječni proizvod koji se koristi u bezbrojnim jelima, ali također može biti krivac za probleme s probavom.

"Tvrdi sirevi poput cheddara ili parmezana sadrže manje laktoze od mlijeka, no neki ljudi s intolerancijom na laktozu ipak mogu imati problema. Takvi sirevi mogu sadržavati visok sadržaj tiramina, amina koji kod nekih osoba može izazvati glavobolje i probavne smetnje. Osim toga, punomasni sirevi imaju više masnoće, što potencijalno uzrokuje usporenu probavu", objasnila je dijetetičarka za SheFinds.

2. Zaslađeni jogurti

Iako su probiotici u jogurtu općenito korisni, prekomjerno konzumiranje, osobito zaslađenih, ponekad može dovesti do probavnih smetnji, uključujući plinove i nadutost, osobito kod ljudi koji nisu navikli na visok unos probiotika.

"Iako jogurt sadrži tvari koje mogu pomoći probavi, neki jogurti, uglavnom aromatizirani, imaju visok sadržaj laktoze. Dodani šećeri u aromatiziranim jogurtima mogu doprinijeti nadutosti i poremetiti crijevne bakterije", upozorava Nanavati.

3. Maslac

Konzumacija velikih količina maslaca može opteretiti probavni sustav, posebno u kombinaciji s drugom hranom bogatom visokim udjelom masti. To može dovesti do probavnih smetnji i nadutosti.

"Iako nije značajan izvor laktoze, maslac je bogat mastima. Pretjerani unos masti može usporiti probavu i dovesti do nelagode", zaključila je nutricionistica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter