fermentacija hrane

Muči vas nadutost nakon ručka? Postoji rješenje

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Postoji vrlo jaka veza između konzumacije povrća i voća i nadutosti trbuha, ali nemaju sve te namirnice istu ulogu.

Postoji pojedino povrće i pojedine vrste voća koje imaju skup tvari zvanih FODMAP (fermentabilni mono-oligo saharidi i polioli) koji u većoj mjeri pridonose pojavi nadutosti nakon ručka.

Ako dodate povrće i voće bogato FODMAP-ima (brokula, kupus, artičoke, patlidžani, šparoge, trešnje, kruške, lubenice, dinje, breskve, marelice) i druge namirnice u kojima je prisutan otporni škrob (nedovoljno zrele banane, krumpir, pizza ili žitarice) ili šećere koji se teško apsorbiraju, poput laktoze, pojava ovih poremećaja mnogo je vjerojatnija.

Čak i prehrana vrlo bogata vlaknima može pogodovati nastanku ovih epizoda, jer, kako preciziraju nutricionisti, "vlakna imaju određenu odgovornost u pojavi nadutosti, jer su i dio hrane koja može fermentirati".

Stres, previše obaveza i posljedična loša navika brzog konzumiranja obroka mogli bi biti ključ za razumijevanje problema.

Brzo jedenje i nedovoljno žvakanje može otežati probavu neke hrane, a to može pospješiti stvaranje crijevnih plinova, osobito kod ljudi koji pate od sindroma iritabilnog crijeva.

Uzmite si vremena, opustite se i smireno jedite obroke, dobro žvačući svaki zalogaj.

Rješenja za nadutost nakon ručka

Kako bi se izbjegao ili smanjio ovaj poremećaj, rješenje bi moglo biti pomoći crijevima cikličkom terapijom koja se temelji na probioticima te na neko vrijeme preferirati konzumaciju kuhanog povrća koje je lakše probavljivo.

Dodatni trik bi mogla biti konzumacija biljnih čajeva na bazi komorača koji su izvrsni za smanjenje meteorizma i pospješivanje drenaže.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter