Ilustracija (Pexels)
Nepotrebna želja da se odreknemo jela koja se smatraju "sirotinjskim" i prihvatimo neke modernije namirnice, dovela je do toga da prestanemo jesti proso. To je velika šteta s obzirom na brojne prednosti koje nam nudi ova lako probavljiva žitarica.
Proso je vrsta zrna koja je okrugla, vrlo sitna i na nekim mjestima malo spljoštena. Žuto-bijele je boje i slatkog okusa. Zrno prosa prekriveno je ovojnicom koju je prije konzumiranja potrebno skinuti.
Jedna je od rijetkih žitarica koja ne sadrži gluten, što je od velike važnosti jer su mnogi ljudi alergični na gluten, a dobro je poznato da gluten utječe na debljanje i općenito na pretilost. Sadrži mnogo vitamina i minerala poput kalcija, kalija, joda, magnezija, vitamina A, E i B, ali sadrži i željezo i vlakna.
Izrazito je alkalna (bazna) žitarice, a znamo da su virusi i bakterije teško stvaraju u alkalnim organizmima, prenosi krstarica.
Proso sadrži ključne aminokiseline koje pomažu u izgradnji i regeneraciji mišića i stanica kože. Također, bogat je ugljikohidratima koji se sporo probavljaju pa nam brzo daje osjećaj sitosti i pomaže u procesu mršavljenja.
Ova žitarica također sadrži prirodne masnoće koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D.
Ova žitarica sadrži ugljikohidrate pa je dobar izbor namirnica za dijabetičare.
Kardiolozi je preporučuju kao namirnicu koju treba jesti što češće jer je puna kalija koji pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, normalizira krvni tlak i jača krvne žile.
Jedna je od najboljih namirnica za čišćenje bubrega, ali i za pojavu kamenca ili pijeska u bubrezima. Kod urinarnih infekcija djeluje pozitivno i pospješuje izlučivanje mokraće.
Provedena su razna istraživanja vezana uz prehranu, a dokazano je da oni koji konzumiraju proso u većini slučajeva nemaju simptome astme niti bilo kakve znakove vezane uz nju.