Radionica zdrave prehrane u sklopu projekta "Poreč Organic city"
Radionice su u porečkim dječjim vrtićima Radost i Paperino održale djelatnice Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča * Na kraju su dobili sjemenke graha koje su posadili i sad će iz dana u dan promatrati razvoj biljčice
U sklopu krovnog projekta "Poreč Organic city" u ponedjeljak i utorak su održane dvije radionice za djecu predškolskog uzrasta u porečkom Dječjem vrtiću Radost i Dječjem vrtiću Paperino.
Radionice su održale djelatnice Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, a pridružila se dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović. Podsjetimo, Poreč je početkom 2018. godine pristupio mreži europskih organskih gradova, zajedno s Parizom, Milanom, Nurnbergom, Bečom, regijom Pijemont i ostalima, kako bi zajedničkim radom osvijestili proizvodnju organske prehrane i uveli je u javne ustanove poput škola i vrtića. Za djecu su osmišljene dvije igre čiji je cilj podsjetiti koja je hrana zdrava i osvijestiti važnost pravilne prehrane. U sklopu prve igre djeca su slagala sličice zdrave i manje zdrave hrane na kartonske tanjure te na kraju trebala složiti tanjur s namirnicama koje najčešće konzumiraju u prehrani. Sličice raznih namirnica prethodno su sakupljali iz raznih kataloga, novina i slično. Druga igra bila je biranje najpopularnijeg voća ili povrća. Od voća je to bila jabuka i trešnja, a od povrća krumpir i grašak.
Osim toga djeca su se upoznala s tipičnim sezonskim voćem našeg podneblja kao što je šipak, mandarine, planika (maginja), ali i egzotičnog voća koje se udomaćilo i postalo dio naše prehrane kao što su kaki (japanska jabuka) i kivi. Na kraju su se podsjetili kako iz male sjemenke naraste biljka s plodovima, a svaka grupa dobila je i praktičan zadatak, grah koji moraju posaditi i promatrati iz dana u dan razvoj biljčice. (A. D.)