ROVINJ

Prevencija svih oblika nedopuštenog ponašanja


Na inicijativu Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske Uprave Istarske i Policijske postaje, u Rovinju je osnovan Savjet za prevenciju kriminaliteta. Iz priopćenja osnivača, koji na konstituirajuću sjednicu nisu pozvali medije, cilj savjeta je provođenje prevencije svih oblika nedopuštenog ponašanja, unaprjeđenje stanja opće sigurnosti građana, javnog reda, zaštite materijalnih dobara te povećanja ukupne kvalitete života.

Sigurnost pravo svakog čovjeka

Inače, Savjet je sastavljen od sedam članova. Na čelu je gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, koji predsjeda Savjetom za prevenciju kriminaliteta, dok je Branko Ivan Bestulić, načelnik Policijske postaje Rovinj, njegova desna ruka. Ostali članovi Savjeta su Elvis Prenc, Ines Krajčak, Edita Sošić Blažević, Predrag Mamontov (redom predstavnici Grada), Tiziana Zović Stanić, predstavnica gradskog psihološkog savjetovališta, Snežana Đorđević, predstavnica Ambulante za bolesti ovisnosti, Vesna Miletić Kancelir, predstavnica Medicine rada, Ingrid Sau i Marin Mihovilović, predstavnici ravnatelja srednjih i osnovnih škola Rovinja, Maura Čabran - iz Savjeta mladih grada Rovinja i Gianni Rocco, predstavnik Sportske zajednice grada Rovinja.

Kako piše u priopćenju "Savjet će svoj rad temeljiti na činjenicama da je sigurnost pravo svakog čovjeka i bitna komponenta kvalitete života te da je kriminalitet složen problem koji ne može riješiti niti jedna društvena institucija bez pomoći cijele zajednice. Preventivne aktivnosti provodit će se zajedničkim i koordiniranim radom svih društvenih subjekata- građana, tijela lokalne samouprave, policije, obrazovnih i zdravstvenih ustanova, crkve, državnih, županijskih, gradskih i inspekcijskih tijela, sudova, ustanova socijalne skrbi, turističkih zajednica i dr. Nadalje, kako se da iščitat iz priopćenja to je da će analiza stanja biti temelj i polazišna točka svih aktivnosti novoosnovanog Savjeta.

Mladi i djeca od posebnog značaja

Članovi Savjeta, praćenjem društvenih događanja i statističkih pokazatelja, ispitivanjem stavova građana te stručnim prosudbama pojedinih društvenih subjekata, utvrđuju stvarno stanje sigurnosti, uzroke asocijalnog ponašanja te pronalaze načine i modele rješavanja uočenih problema. Sigurnost djece i mladih od posebnog je značaja za Savjet i cjelokupnu zajednicu. Savjet provodi preventivne aktivnosti s ciljem uklanjanja negativnih utjecaja društvene sredine na razvoj djece i maloljetnika te osiguranja normalnih uvjeta za razvoj njihove ličnosti, piše, uz ostalo u dopisu upućenom medijima. Također, u istom se dopisu navode i primjeri tema koje će Savjet obrađivati, a neke od njih su - uređenje okoliša i osvjetljavanja prostora oko obrazovnih ustanova, aktivno i pravodobno sudjelovanje školskih, zdravstvenih, socijalnih i redarstvenih službi u ranom prepoznavanju i tretmanu djece s poremećajima u ponašanju, rješavanje izostanka djece iz škola, borba protiv svih oblika ovisnosti, edukacija školske i predškolske djece o ulozi policije s naglaskom na uspostavljanje odnosa povjerenja, skraćivanje radnog vremena ugostiteljskim objektima u kojima se učestalije narušava javni red i mir do provođenja snažnijeg nadzora poštivanja zakonskih odredbi vezanih za zabranu usluživanja alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnicima i osobama pod utjecajem alkohola u trgovinama i ugostiteljskim objektima kao i intervencije u prostorima i s ciljem smanjenja mogućnosti za izvršenje kaznenih djela imovinskog kriminaliteta te povećanja rizika otkrivanja počinitelja. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter