Preporučili njegovatelji

Ove vitamine bi trebali uzimati stariji od 60 godina

Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Dok smo bili mali, bilo nam je mrsko kad su nas roditelji tjerali da jedemo grašak i mrkvu. Kako starimo, svjesniji smo koliko su vitamini, minerali i hranjive tvari važne u prevenciji rizika od kroničnih bolesti i ozljeda, piše Index.hr. 

Christopher Norman, njegovatelj starijih i član Nacionalnog vijeća za starenje SAD-a, ističe da odgovarajući vitamini i minerali u prehrani "mogu pomoći u održavanju razine energije, podržati imunološku funkciju i smanjiti rizik od razvoja određenih kroničnih bolesti". Također, vođenje računa o unosu vitamina može pomoći u očuvanju zdravlja kostiju, kognitivnih funkcija i ukupne vitalnosti.

Postoji gomila vitamina, a većinu unosimo kroz zdravu i uravnoteženu prehranu. No, jedan vitamin često manjka starijima od 60, a ključan je za cjelokupno zdravlje i dobrobit.

"Preporučujem vitamin D osobama starijima od 60 godina", kaže Norman.

Jedna studija iz 2023. pokazala je da jedna od pet osoba srednje i starije dobi pati od nedostatka vitamina D. To je problem jer on igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, pomažući tijelu da apsorbira kalcij.

"Također podržava rad mišića, što može pomoći u sprječavanju padova, i važno je za imunološku funkciju koja može pomoći u zaštiti od bolesti i infekcija na koje možemo postati osjetljiviji kako starimo", napominje Norman.

Najbolji izvor vitamina D su sunčeva svjetlost i hrana

Za osobe starije od 60 godina trenutna preporuka je 600 do 800 IU (međunarodnih jedinica) dnevno.

"Nekim ljudima možda će trebati veće doze, osobito ako im je razina tog vitamina u krvi niska ili ako se pretjerano ne izlažu suncu. Stoga je prije uzimanja ovog vitamina važno provjeriti sa svojim liječnikom koja bi doza mogla biti najprikladnija za vas", poručio je Norman.

Unos vitamina D možemo povećati izlaganjem sunčevoj svjetlosti, ali i pojačanim unosom hrane u kojoj se nalazi taj vitamin. To je prvenstveno masna riba (losos, skuša i srdele), žumanjci, mliječni proizvodi te žitarice obogaćene vitaminom D.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter