prema studijama

Ovo su najbolje vježbe za kardiovaskularne bolesnike

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj, čineći 39.1 posto svih smrtnih slučajeva, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2022. godine, piše Index.hr. 

Sjedilački način života, loša prehrana i nezdrave navike poput pušenja i pretjeranog konzumiranja alkohola često su glavni krivci za razvoj ovih bolesti.

Međutim, činjenica da svakodnevne odluke utječu na bolesti srca znači da imamo veću kontrolu nad njima nego što mislimo. Istraživanje Klinike Cleveland pokazuje da se 90 posto kardiovaskularnih bolesti može spriječiti, djelomično redovitim vježbanjem prilagođenim zdravlju srca.

"Vježbanje je zaista najbolji lijek za prevenciju bolesti srca", kaže kardiologinja dr. Suzanne Steinbaum za Parade. Jasno je da vježbanje pomaže u održavanju zdravog srca, ali koje su vježbe najbolje?

"Na temelju vašeg zdravstvenog stanja, kondicije i čimbenika rizika, vježbanje može biti bilo što, od svakodnevne šetnje do 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti pet dana u tjednu", dodaje dr. Steinbaum.

Bez obzira na sve, najbolje je mijenjati vježbe i isprobavati različite aktivnosti. "Možete mijenjati vježbe kako bi vam vježbanje bilo zabavnije, ali važno je da se krećete", ističe kardiologinja.

Prema studijama, ovo su neke od najboljih vježbi za zdravlje srca.

1. Šetnja

Kratka šetnja po susjedstvu jednostavna je, provjerena aktivnost koja može poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od smrti za 50 posto. Razmislite o bržem hodu uz aktivno uključivanje ruku za potpuni tjelesni trening.

2. Vožnja bicikla

Vožnja biciklom čini čuda za srce. Istraživanja pokazuju da je redovito bicikliranje toliko korisno za kardiovaskularni sustav da može smanjiti rizik od smrti zbog bolesti srca za nevjerojatnih 35 posto.

3. Trening s utezima

Također poznat kao trening otpora, dizanje utega povećava mišićnu masu što smanjuje pritisak na arterije i rizik od bolesti srca. Štoviše, ovi rezultati mogu se postići bez obzira na druge vrste vježbanja.

4. Preskakanje užeta

Možda se čini kao dječja igra, ali preskakanje užeta pokazalo se vrlo korisnim za poboljšanje funkcije srca te može biti jednako (ili čak korisnije) za srce u usporedbi s trčanjem.

5. Joga

Joga možda nije prva vježba koja nam pada na pamet kada mislimo na zdravlje srca, no joga je izvanredna za ublažavanje stresa, što znači da smanjuje krvni tlak, kolesterol i opću upalu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter