oprez!

Neke vrste hrane koju svi volimo može uzrokovati zatajenje bubrega

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)

Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)


Bubrezi su važni organi u tijelu koji igraju ključnu ulogu u filtriranju otpada i održavanju cjelokupnog zdravlja, balansirajući tekućine i elektrolite te uklanjajući toksine iz krvi, piše Index.hr. 

Međutim, određene uobičajene namirnice i pića mogu opteretiti bubrege, narušavajući njihovu funkciju tijekom vremena. Hrana bogata natrijem, zaslađena pića i prerađeni obroci samo su neki primjeri namirnica koje mogu negativno utjecati na zdravlje bubrega i potencijalno uzrokovati bubrežne kamence.

Liječnik dr. Michael Lahey upozorio je na hranu i pića koja bismo trebali izbjegavati ako želimo podržati zdravlje bubrega.

1. Prerađeno meso (slanina, kobasice i hrenovke)

Prerađeno meso, poput slanine, kobasica i hrenovki, mnogima je ukusno, ali visoke razine natrija, nezdravih masti i konzervansa mogu negativno utjecati na naše zdravlje i bubrege. Takvo meso često sadrži puno soli, što može povisiti krvni tlak i opteretiti bubrege, potencijalno uzrokujući bolest bubrega tijekom vremena.

Visoke razine natrija također tjeraju bubrege da rade jače kako bi uravnotežili razine tekućine u tijelu, povećavajući rizik od oštećenja bubrega.

"Prerađeno meso sadrži toliko natrija i konzervansa da uzrokuje visok krvni tlak, što može dovesti do zatajenja bubrega. Natrij povećava opterećenje bubrega, prisiljavajući ih da filtriraju višak soli iz tijela, smanjujući njihovu funkciju", objašnjava dr. Lahey za SheFinds.

2. Namirnice bogate oksalatima (cikla i orašasti plodovi)

Svi volimo dobru salatu od cikle s orašastim plodovima i špinatom, no ove namirnice, bogate oksalatima, mogu uzrokovati probleme za bubrege povećavajući rizik od bubrežnih kamenaca. Oksalati su spojevi prisutni u određenoj hrani, a kada ih pretjerano konzumiramo, mogu se spojiti s kalcijem u bubrezima i stvoriti kamence. Ti kamenci mogu čak oštetiti bubrege ako blokiraju normalno funkcioniranje.

Ako osoba ima povijest bubrežnih kamenaca, važno je paziti na unos hrane bogate oksalatima kako bi zaštitila svoje bubrege.

Lahey dodatno pojašnjava: "Iako su ove namirnice korisne u svakodnevnoj prehrani, poznato je da hrana koja potiče stvaranje oksalata doprinosi formiranju bubrežnih kamenaca. S vremenom osoba može ponovno razviti kamence, što može utjecati na strukturu i funkciju bubrega."

Dakle, iako su ove namirnice zdrave, umjerenost je ključna.

3. Zaslađena pića (gazirani sokovi i energetska pića)

Zaslađena pića postala su dio svakodnevnog života zbog svog osvježavajućeg okusa. No, pića poput gaziranih sokova i energetskih napitaka mogu naštetiti bubrezima na više načina. Ta pića sadrže puno dodanih šećera, što može dovesti do pretilosti i inzulinske rezistencije, a oba stanja povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 – jednog od glavnih uzroka oštećenja bubrega.

"Takva pića sadrže dodane šećere koji uzrokuju pretilost i inzulinsku rezistenciju. Oba stanja smatraju se pretečama kronične bolesti bubrega jer opterećuju filtracijsku funkciju bubrega", ističe dr. Lahey.

Stoga je ključno jesti uravnoteženu prehranu i paziti na hidraciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter