Za čistu kožu

Što sve može učiniti voćna kiselina i kako je pravilno koristiti u njegovanju lica

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


U današnje vrijeme sve više ljudi traži efikasne načine za održavanje kože glatkom, sjajnom i mladolikom. Jedan od najpopularnijih tretmana koji je osvojio svijet kozmetike je piling voćnom kiselinom.

No, znate li kako on zapravo funkcionira i kome je namijenjen?

Što je piling voćnom kiselinom?

Piling voćnom kiselinom, poznat i kao kemijski piling, koristi prirodne kiseline iz voća kako bi nježno uklonio mrtve stanice kože, potaknuo obnovu stanica i poboljšao teksturu kože.

Najčešće korištene voćne kiseline su alfa-hidroksi kiseline (AHA) poput glikolne, mliječne i citrične kiseline, te beta-hidroksi kiseline (BHA), s najpoznatijom salicilnom kiselinom.

Kako funkcionira piling voćnom kiselinom?

Proces pilinga voćnom kiselinom djeluje na nekoliko načina. Prvi je eksfolijacija. Voćne kiseline otapaju veze između mrtvih stanica kože, omogućujući im da se lako uklone s površine kože. To rezultira glađom i sjajnijom kožom.

Poticanjem eksfolijacije, piling također potiče bržu obnovu stanica kože.

Nova koža koja se pojavljuje često je mekša i ima ujednačeniji ton. Neke voćne kiseline, poput mliječne kiseline, pomažu u zadržavanju vlage u koži, poboljšavajući njezinu hidrataciju.

Redovita upotreba može smanjiti tamne mrlje, hiperpigmentaciju i ožiljke od akni, čineći ten ujednačenijim.

Kako se koristi piling voćnom kiselinom?

Korištenje pilinga voćnom kiselinom zahtijeva određenu pažnju kako bi se izbjegle iritacije i oštećenja kože. Evo koraka kako pravilno koristiti ove proizvode. Prije nanošenja pilinga, koža treba biti čista i suha.

Preporučuje se blago čišćenje lica bez jakih kemikalija. Nanesite tanki sloj pilinga na lice, izbjegavajući područje oko očiju i usana. U početku, zadržite piling na koži kraće vrijeme (oko 5-10 minuta) kako biste provjerili kako vaša koža reagira.

Neki pilinzi zahtijevaju neutralizaciju posebnim sredstvom, dok se drugi jednostavno ispiru vodom. Uvijek slijedite upute proizvođača.

Nakon pilinga, koža može biti osjetljiva, pa je važno koristiti hidratantnu kremu i obavezno nanositi kremu sa zaštitnim faktorom (SPF) kako biste zaštitili kožu od sunca.

Kome je namijenjen piling voćnom kiselinom?

Piling voćnom kiselinom može biti koristan za mnoge tipove kože, ali nije za svakoga. Masna i aknama sklona koža je idealna za BHA pilinge, poput onih sa salicilnom kiselinom.

Posebno su učinkoviti jer prodiru u pore i pomažu u smanjenju akni. Suha i osjetljiva koža može imati benefite od AHA pilinga, poput mliječne kiseline. Oni mogu pomoći u eksfolijaciji bez prekomjernog isušivanja kože.

Koža s hiperpigmentacijom može se oporaviti uz redovitu upotrebu AHA pilinga koji će pomoći u smanjenju tamnih mrlja i ujednačenju tona kože.

Zrela koža prednost daje pilingu voćnim kiselinama koji može poboljšati teksturu i elastičnost kože, smanjujući vidljivost finih linija i bora.

Niz benefita

Međutim, osobe s vrlo osjetljivom ili iritiranom kožom trebaju biti oprezne i konzultirati se s dermatologom prije korištenja ovih proizvoda. Također, trudnice ili dojilje trebaju provjeriti sigurnost korištenja s liječnikom.

Piling voćnom kiselinom nudi niz beneficija za kožu, od eksfolijacije do poboljšanja tonusa i teksture.

Iako može biti izuzetno učinkovit, važno je pravilno ga koristiti i prilagoditi svojoj vrsti kože kako bi se izbjegle neželjene reakcije. S pravom upotrebom, vaša koža može postati glađa, sjajnija i zdravija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter