savjeti

Kompletan vodič za kemijski piling: Sve što trebate znati za svjež i blistav ten"

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kemijski piling je jedan od najpopularnijih kozmetičkih tretmana koji možete obaviti kod kuće ili u salonu.

Postoje blaže verzije koje odmah daju sjajniji ten (pogodne čak i za osjetljivu kožu) do agresivnijih varijacija koje ciljaju duboke probleme poput bora, teksture i hiperpigmentacije.

Pojam može zvučati zastrašujuće, i sigurni smo da imate mnogo pitanja o tome što trebate znati prije nego se odlučite za kemijski piling.

Stoga donosimo odgovore o svim često postavljanim pitanjima kako biste mogli odlučiti je li ovaj tretman za vas.

Što su kemijski pilinzi?

Kemijski piling je kozmetički tretman gdje se na kožu nanosi tekuća kemijska otopina koja ciljano djeluje na razne probleme kože.

Otopina se obično sastoji od eksfolirajućih sastojaka, uključujući alfa-hidroksi kiseline (AHA) kao što su glikolna ili mliječna kiselina, i beta-hidroksi kiseline (BHA) poput salicilne kiseline.

Blaži sastojci poput enzima se ponekad koriste, dok agresivniji kemijski pilinzi mogu sadržavati trikloroctenu kiselinu (TCA) ili fenol.

Tretman je dobio naziv zbog toga što pojedine vrste pilinga mogu uzrokovati ljuštenje kože. Neki pilinzi uzrokuju malo ili nimalo ljuštenja, dok drugi mogu uzrokovati ljuštenje kože do sedam do deset dana.

Prednosti kemijskog pilinga

Kemijski pilinzi obnavljaju vašu kožu, što može pomoći na mnogo načina. Izuzetno su korisni za probleme kože poput akni, melazme, oštećenja od sunca, neujednačene teksture, ožiljaka, neujednačenog tena i bora. Što je piling dublji, više slojeva kože se uklanja i rezultati su dramatičniji.

Blaži pilinzi uglavnom uklanjaju mrtve stanice kože koje ostaju na površini, što još uvijek pruža trenutni sjaj i može pomoći da vaši proizvodi za njegu kože bolje djeluju.

Razlika između pilinga kod kuće i u salonu

Primarna razlika između pilinga kod kuće i profesionalnog pilinga je razina (ili dubina) eksfolijacije.

Dok možete uživati u blagim pilinzima kako u profesionalnom okruženju tako i s proizvodima za kućnu uporabu, agresivni pilinzi formulirani s TCA ili fenolom (ili visokim koncentracijama drugih kiselina) trebaju se nanositi samo kod stručnjaka.

Određeni postoci kiselina nisu sigurni za kućnu uporabu.

Kada se provodi profesionalni piling, vaš stručnjak bi trebao znati koji je piling najprikladniji za vašu kožu kako bi se izbjegle neželjene reakcije ili čak trajna oštećenja.

Kako odabrati najbolji piling za vaš problem s kožom

Jedna od najvećih prednosti kemijskih pilinga je što su dostupni u širokom rasponu jačina i formulacija.

Mnogi pilinzi sada su prikladni za sve tipove i tonove kože kako bi pružili ukupno posvjetljivanje i dali vam prekrasan sjaj. S druge strane, ako želite ciljati probleme poput finih linija i bora, melazme i grube teksture, onda je jači piling u salonu možda bolja opcija.

Boli li kemijski piling?

Iskustvo kemijskog pilinga može varirati od blagog peckanja koje nestaje za nekoliko minuta do izuzetno bolnog osjećaja pečenja, crvenila i oticanja. Koliko ćete osjetiti tijekom pilinga ovisi o jačini i formuli.

Koliko traje oporavak nakon kemijskog pilinga?

Blagi pilinzi imaju malo ili nimalo vremena oporavka, što ih čini izvrsnom opcijom za brzinski sjaj kad god želite izgledati najbolje.

Umjereni pilinzi mogu uzrokovati ljuštenje koje traje oko tjedan ili dva, a agresivni pilinzi, osobito oni formulirani s fenolom ili TCA, su vrlo duboki i mogu trebati četiri do osam tjedana za potpuni oporavak.

Suradnja s profesionalcem koji razumije razlike između kemijskih pilinga i razlike i nijanse u tipovima i tonovima kože je ključna. Osim toga, važno je da svom stručnjaku kažete koliko imate vremena za oporavak nakon pilinga.

Pravi stručnjak može vas voditi o tome koji je piling najbolji za vas i vašu kožu kako biste postigli ciljeve koje želite.

Koliko traje učinak kemijskog pilinga?

Rezultati će trajati sve dok održavate odgovarajuću njegu kože kod kuće.

Također preporučujemo nekoliko jednostavnih promjena u načinu života koje mogu pomoći poboljšanju vaše kože iznutra prema van i pomoći u održavanju rezultata.

To uključuje hidrataciju, smanjenje unosa alkohola i, najvažnije, nanošenje kreme za sunčanje svaki dan, tijekom cijele godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter