Ilustracija (Unsplash)
Dobro je jesti i koru jabuke, jer guljenjem gubite važnu vlaknastu komponentu.
Mnogi hranjivi sastojci jabuke, primjerice polifenoli i vlakna, većinom su prisutni u kori, pa je za uživanje u njezinim brojnim vrlinama preporučljivo jesti je cijelu, nakon što ju dobro operete i preferirati organski uzgojene proizvode.
Jabuke se često gule zbog straha od unosa toksičnih tvari koje bi mogle ostati nakon tretmana provedenih tijekom faze uzgoja.
Međutim, u stvarnosti je dovoljno ograničiti se na temeljito pranje pod tekućom vodom kako biste izbjegli bilo kakve rizike.
U velikoj većini slučajeva ostaci ovih tvari prisutni su u vrlo niskim količinama, potpuno neškodljivim za naše zdravlje.
Nadalje, guljenje jabuke ne bi nas zaštitilo ni od kakvih pesticida, jer oni mogu prodrijeti u unutrašnjost ploda.
Dakle, u proizvodu koji stiže na naše stolove nema štetne djelatne tvari.
Poljoprivrednik mora poštivati ??takozvano "vrijeme povlačenja" nakon tretiranja i ne može ubrati plod određeno razdoblje, kako bi dopustio da se molekula razgradi i više ne djeluje.
Nakon što je molekula uništena, ostaju samo neke tvari, zvane rezidue, koje po zakonu ne smiju prijeći najveću dopuštenu količinu.
Bogatstvo vlakana prisutnih u kori jabuke potiče dobrobit crijeva, rast zdrave mikrobiote i pomaže u reguliranju njezine funkcionalnosti u slučajevima zatvora i proljeva.
Vlakna također pomažu u kontroli lošeg kolesterola i razine šećera u krvi, a to, zajedno s činjenicom da su šećeri u jabuci uglavnom zastupljeni fruktozom, koja ima nizak glikemijski indeks, čini ovo voće pogodnim za prehranu osoba koje boluju od dijabetesa.