VLAKNASTA KOMPONENTA

Jabuka je koncentrat antioksidansa, ali – postoji način na koji se pravilno jede

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Dobro je jesti i koru jabuke, jer guljenjem gubite važnu vlaknastu komponentu.

Mnogi hranjivi sastojci jabuke, primjerice polifenoli i vlakna, većinom su prisutni u kori, pa je za uživanje u njezinim brojnim vrlinama preporučljivo jesti je cijelu, nakon što ju dobro operete i preferirati organski uzgojene proizvode.

Jabuke se često gule zbog straha od unosa toksičnih tvari koje bi mogle ostati nakon tretmana provedenih tijekom faze uzgoja.

Međutim, u stvarnosti je dovoljno ograničiti se na temeljito pranje pod tekućom vodom kako biste izbjegli bilo kakve rizike.

Zašto je dobro jesti jabuke s korom

U velikoj većini slučajeva ostaci ovih tvari prisutni su u vrlo niskim količinama, potpuno neškodljivim za naše zdravlje.

Nadalje, guljenje jabuke ne bi nas zaštitilo ni od kakvih pesticida, jer oni mogu prodrijeti u unutrašnjost ploda.

Dakle, u proizvodu koji stiže na naše stolove nema štetne djelatne tvari.

Poljoprivrednik mora poštivati ??takozvano "vrijeme povlačenja" nakon tretiranja i ne može ubrati plod određeno razdoblje, kako bi dopustio da se molekula razgradi i više ne djeluje.

Nakon što je molekula uništena, ostaju samo neke tvari, zvane rezidue, koje po zakonu ne smiju prijeći najveću dopuštenu količinu.

Važnost vlakana prisutnih u kori jabuke

Bogatstvo vlakana prisutnih u kori jabuke potiče dobrobit crijeva, rast zdrave mikrobiote i pomaže u reguliranju njezine funkcionalnosti u slučajevima zatvora i proljeva.

Vlakna također pomažu u kontroli lošeg kolesterola i razine šećera u krvi, a to, zajedno s činjenicom da su šećeri u jabuci uglavnom zastupljeni fruktozom, koja ima nizak glikemijski indeks, čini ovo voće pogodnim za prehranu osoba koje boluju od dijabetesa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter