Ilustracija (Pixabay)
Njihova niska kaloričnost i bogatstvo hranjivih tvari čine ih iznimno zdravom opcijom.
Evo nekoliko načina na koje jabuke poboljšavaju vaše zdravlje:
Stabilizira razinu šećera u krvi: Vlakna i antioksidansi u jabukama pomažu održavati stabilnu razinu glukoze u krvi, čime se smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
Naime, jedno na više od 38.000 ljudi pokazalo je da su oni koji su jeli više od jedne jabuke dnevno imali 28 posto manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 od onih koji nisu jeli jabuke, piše Cleveland Clinic.
Smanjuje kolesterol: Visok kolesterol predstavlja značajan faktor rizika za srčane bolesti jer začepljuje arterije, ometajući protok krvi prema srcu. No, antioksidansi i vlakna u jabukama predstavljaju pobjedničku kombinaciju za smanjenje ovog problema. Posebno se ističe vrsta vlakna zvana pektin, koje se veže za kolesterol u probavnom traktu i izbacuje ga iz tijela.
Snižava krvni tlak: Antioksidansi u kori jabuke i vlakna doprinose smanjenju krvnog tlaka.
Smanjuje upalu: Antioksidansi i vlakna u jabukama imaju protuupalna svojstva i mogu smanjiti kroničnu upalu, koja je povezana s bolestima. Osim toga, istraživanje na 1600 mladih odraslih osoba sugerira da konzumacija jabuka i krušaka može zaštititi od razvoja astme. Druga istraživanja također ukazuju na poboljšanu funkciju pluća kod ljudi koji jedu jabuke.
Pomaže crijevnoj mikrobioti: Jabuke pomažu balansiranju korisnih i štetnih mikroorganizama u crijevima zahvaljujući tvarima poput pektina.
Daje osjećaj sitosti: Visok sadržaj vode i vlakana u jabukama daje osjećaj sitosti, pomažući održavanju zdrave težine.
Pomaže u dugovječnosti: Studije sugeriraju da konzumiranje jabuka može povećati životni vijek te smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka. Ali koliko jabuka trebate pojesti da biste smanjili rizik? Jedno veliko istraživanje na 77.000 ljudi pokazalo je da oni koji jedu barem jednu jabuku dnevno imaju manji rizik od raka pluća.