Mapo je voće s brojnim svojstvima, iako je u stvarnosti malo poznato i rašireno.
Pripada obitelji rutaceae i dobiva se križanjem Duncan grejpa i havanske mandarine. Ima vrlo tanku kožicu, zelenu čak i kad je zreo, dok mu je pulpa žuto-narančasta i ujednačena.
Okus mu je ugodno kiselkast, sličan okusu grejpa.
Ovo citrusno voće vrlo je važno za naše zdravlje, a razlozi su:
- lipidi: niskokalorično je (samo 31 kalorija na 100 g), savršeno za one koji su na dijeti za mršavljenje
- vitamini: obilno prisustvo vitamina C i vitamina A te grupe B
- mineralne soli: posebno bogat kalijem, željezom, jodom, magnezijem i folnom kiselinom, a prisutnost joda čini ga dobrim saveznikom za glavne probleme povezane sa štitnjačom
- šećer: ima ga malo, pa ga mogu konzumirati dijabetičari
- flavonoidi
Evo svih njegovih svojstava:
- antioksidans: zahvaljujući prisutnosti flavonoida, bori se protiv starenja stanica i sprječava stvaranje slobodnih radikala
- protuupalno: djeluje protiv glavnih upala, također jača imunološki sustav s obzirom na sezonske tegobe
- anticelulitno: vitamin C pomaže drenažu tekućine i potiče proizvodnju kolagena, održavajući kožu elastičnom i zategnutom te se bori protiv dosadnog problema zadržavanja vode
- opuštajuće: djeluje protiv poremećaja sna, poboljšava njegovu kvalitetu i sprječava nesanicu
- snižava kolesterol: smanjuje količinu triglicerida i snižava krvni tlak, štiteći od kardiovaskularnih problema