PHUKET

Ugrožena morska kornjača ponovno pliva zahvaljujući protezi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Goody, tajlandska morska kornjača koja spada u ugroženu vrstu, prije godinu dana zaplela se u ribarsku mrežu, izgubila peraju i ostala nepokretna. 

No sada Goody ponovno može plivati jer joj je pretprošli tjedan ugrađena proteza kao zamjena za peraju. 

"Danas Goody pliva puno bolje te uči na koji način istodobno koristiti obje peraje", kaže Nantarika Chansue, veterinarka koja je, zajedno s kolegama sudjelovala u izradi plastične proteze za kornjaču. 

Tijekom proteklih godina tajlandsko ministarstvo okoliša i znanstvenici sa Sveučilišta Chulalongkorn iz Bangkoka radili su na razvoju proteza za ozlijeđene morske kornjače, koristeći pritom ranija iskustva svojih stručnjaka iz Japana i Amerike. 

Za ozljede i pogibiju morskih kornjača nerijetko su odgovorni ljudi, a najčešću im ugrozu predstavlja gutanje plastičnih vrećica ili zapletanje u ribarske mreže, što obično rezultira prestankom cirkulacije u perajama, pojasnila je Cnahsue. 

"Premda proteze neće u potpunosti pomoći kornjačama da dovoljno ojačaju i vrate se u oceane, naš je cilj unaprijediti njihovu kvalitetu života u centrima u kojima su zbrinute", rekla je. 

Na sličan su način američki veterinari pomogli kornjači Allison, koja je 2005. pronađena na obali otoka South Padre u Teksasu. 

Allison je preživjela napad morskog psa, no ostala je bez jedne peraje. 

Nakon višegodišnje rehabilitacije kornjači je 2009. ugrađena protetička peraja te je na taj način postala prva morska kornjača u svijetu s protezom. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter