PARIZ

'Le violon d'Ingres', jedna od triju fotografija Mana Raya na dražbi 

| Autor: Hina
(By Man Ray)

(By Man Ray)


"Le violon d'Ingres', jedna od triju fotografija s originalnog negativa nadrealističkog fotografa, slikara i kipara Mana Raya u četvrtak se nudi na dražbi u Parizu.  

Za fotografiju je Rayu pozirala njegova ljubavnica i muza Kiki de Montparnasse, jedan od najpoznatijih modela prve polovice 20. stoljeća, na čijem je donjem dijelu leđa naslikao zvučne otvore u obliku pisanoga malog slova f da bi njezina leđa podsjećala na violinu, piše Guardian.

Crno-bijela fotografija iz 1924. ima signaturu poznatoga američkog umjetnika i člana dadaističkog i nadrealističkog pokreta. Postavila je rekord kao najskuplja fotografija kad je 2022. na dražbi u New Yorku prodana za 12,4 milijuna dolara. Bila je dio umjetničke zbirke Rosalind Gersten Jacobs i Melvina Jacobsa koji su je 1962. kupili izravno od umjetnika.

Sve od tada do dražbe 2022. slavna "gola leđa koja evociraju violinu" nisu mijenjala vlasnika. Slika je rezultat jedinstvenog i ručno manipuliranog procesa tamne komore. Doseg i utjecaj ove fotografije zaokuplja umjetničke umove već gotovo stotinu godina. Kao fotografsko djelo, bez presedana je na tržištu.

Jedan od triju printova napravljen 1970. s izvornog negativa u četvrtak će ići pod čekić u Parizu u sklopu aukcije pod nazivom '200 Man Rayevih djela', koja pokrivaju sve aspekte njegove kreativne produkcije.

Elodie Morel-Bazin, voditeljica fotografije u aukcijskoj kući Christie's rekla je da je opseg ponuđenih radova "čudesan" te je dodala kako "ne postoji nijedna druga cjelovita kolekcija koja bi predstavljala čitav niz Man Rayeva radova poput ove."

Vrijednost lota 338, printa Ingresove violine u katalogu je procijenjena na 40.000 do 60.000 eura. Fotografija je nastala pod nadzorom samog Raya.

Među ostalim fotografijama koje se nude na dražbi, nekoliko je autoportreta i portreta velikih književnika i umjetnika, poput Jeana Cocteaua, Louisa Aragona, Pabla Picassa, Marcela Prousta, Jamesa Joycea, Else Schiaparelli i Catherine Deneuve.

Zbirku je prikupila Marion Meyer, predsjednica Međunarodne udruge Man Ray, koja je umjetnika upoznala šezdesetih godina u Parizu i postala dio njegova užeg kruga prijatelja.

Rođen kao Emmanuel Radnitzky u Philadelphiji, Man Ray je započeo svoju karijeru za vrijeme američkog modernizma 1910-ih, a deset godina nakon toga preselio je iz New Yorka u Pariz te od tada živio na relaciji Philadephia - Pariz. Umro je u Parizu u studenome 1976. nakon duge karijere tijekom koje se bavio fotografijom, slikarstvom, kiparstvom i crtanjem.

Izvorna fotografija Le Violon d’Ingres objavljena je u lipnju 1924. na naslovnici nadrealističkog časopisa Littérature, koji je uređivao André Breton.

Raya je fascinirao lik i djelo slikara Jean-Auguste-Dominiquea Ingresa, a njegova je fotografija bila referenca na Ingresove aktove i njegov hobi - sviranje violine kada nije slikao. 

'Le violon d’Ingres' je francuski idiom koji znači "hobi".

Izvor fotografije

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter