prvenstvo Europe u Pragu

JUDO Puljanin otvara protiv Austrijanca Borchashvilija

| Autor: Ivica CEROVAC
Dominik Družeta

Dominik Družeta


Jučer je u Pragu započelo Europsko prvenstvo u judu, koje je okupilo 345 natjecatelja, 209 judaša i 136 judašica, pristiglih iz 40 zemalja. Hrvatska ekspedicija broji šestero reprezentativaca, a prvi će danas na tatami izići Dominik Družeta i Barbara Matić. Družeta, 24-godišnji član Istarskog borca koji u ovom trenutku zauzima 67. poziciju na svjetskoj rang ljestvici, nastupit će u kategoriji do 81 kg unutar koje su se "nagurala" 34 judaša.

U prvom kolu bit će slobodan, a u drugom mu slijedi borba s dvije godine mlađim Austrijancem Wachidom Borchashvilijem, trenutačno 169. judašem svijeta u ovoj kategoriji. U slučaju pobjede, treće kolo donosi mu mogući sraz s osmim nositeljem, Portugalcem Anrijem Egutidzeom, dok bi ga u četvrtfinalu po svemu sudeći trebao čekati Belgijanac Matthias Casse, broj jedan na svjetskoj rang ljestvici. Matić će nastupiti u kategoriji do 70 kg i također će u prvom kolu biti slobodna, a onda je u drugom čeka najteža moguća prepreka, Marie Eve Gahie. Francuskinja je broj jedan na svijetu, osvajačica zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Tokiju 2019. godine, ali isto tako i judašica koju je Matić prije nepunih mjesec dana svladala na putu do zlatne medalje na Grand Slamu u Budimpešti.

- Dominik na početku ide na mladog, ali jako dobrog Austrijanca. Ako na tatamiju u Pragu odradi u skladu s formom koju pokazuje na treningu ovaj ždrijeb je, ajmo reći, po njegovoj mjeri. Riječ je o Europskom prvenstvu, slabi su ostali kući, svjestan je Dean Ilić, trener Istarskog borca i izbornik svih hrvatskih muških reprezentacija. - Barbara je dobila ždrijeb koji ponovno traži vrhunsko izdanje cijeli dan, od samog početka. Ne može se reći da će protiv Gahie biti kao na Grand Slamu u Budimpešti, jer Francuskinja sada ulazi s dodatnim motivom. Međutim, kao i što mi kažemo da je težak ždrijeb, Francuzi isto tako misle.

Preostalih četvero hrvatskih reprezentativaca borit će se sutra. U kategoriji do 100 kg nastupit će braća Kumrić, Zlatko koji u prvom kolu ide na Bjelorusa Daniela Muketea i Marko koji će u prvom kolu biti slobodan, dok ga u drugom čeka Francuz Cedric Olivar. U kategoriji +100 kg prvo kolo donosi novi hrvatsko-bjeloruski dvoboj između Ivana Čovića i Yahora Kukharenke, dok će prva protivnica Karle Prodan u kategoriji do 78 kg biti Nizozemka Marhinde Verkerk.

- Marko je na velikoj pozornici novo ime i možda ga Francuz podcijeni. Od početka mora ići jako, nema prostora za opuštanje i navikavanje na Europsko prvenstvo. Francuski judaš nikad nije dobar ždrijeb, ali Olivar nije još iz kategorije top Francuza. Što se tiče njegovog starijeg brata Zlatka, on ide na Bjelorusa kojeg je pobijedio u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Minsku prošle godine. Također je to izazovan ždrijeb, ali Zlatko ima kvalitetu i iskustvo da se nosi s Muketeom, uvjeren je Ilić. - Čoviću treba fokus i da zaboravi na činjenicu da mu je ovo prvo Europsko prvenstvo te da ne podlegne vlastitom pritisku. Kukharenka je dobar borac, ali nije svjetski vrh i Ivan može s njim. Karlu čeka borba mladosti protiv iskustva, jer ona tek dolazi na svjetsku scenu, a Verkerk ima 34 godine te je 2009. osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu, a 2015. godine na europskom. Mogla je dobiti i lakšu protivnicu, ali Karla može u borbu ući bez pritiska i pokazati što zna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter