fnc 19

FOTO / Vaganjem ispred Augustovog hrama najavljen borilački spektakl: Moderni gladijatori treću godinu u nizu pohode pulsku Arenu

| Autor: Ivica Cerovac


Sve je spremno za FNC 19, borilački spektakl koji će se u organizaciji promocije Fight Nation Championship sutra održati u pulskoj Areni. Treću godinu u nizu, moderni gladijatori su se jučer okupili na Forumu ispred Augustovog hrama, sučelili se oči u oči sa svojim protivnikom, odradili službeno vaganje i sad slijedi završni čin, ulazak u kavez postavljen u centru pulskog Amfiteatra.

U njemu će ljubitelji slobodne borbe i povišenog adrenalina moći vidjeti devet mečeva od kojih će dva donijeti veliku završnicu reality showa "Fight of Nations" s finalnom borbom između Marka Ančića i Voje Katanovića te obračunom trenera hrvatskog i srpskog tima, Filipa "Nitra" Pejića i Vase "Psihopate" Bakočevića.

U igri će biti i tri pojasa FNC prvaka. Za njih će se u bantam kategoriji boriti Darko Banović i Bartosz Wojcikiewicz, u perolakoj Jordan Barton i Rony "Jason" Mariano te u teškoj Miran Fabjan i Yorgan De Castro. Premda, teškaški pojas bit će tek privremeni, a glavni "krivac" za to je Fažanac Ivan Vitasović.

"Trojanac" je prije dvije godine u Areni svladao Brazilca Geronima dos Santosa, lani Poljaka Michala Andryszaka, a na putu prema novoj obrani teškaškog pojasa na domaćem terenu zaustavila ga je ozljeda. Slomio je peto rebro i morao otkazati borbu protiv Yorgana De Castra sa Zelenortskih Otoka, s kojim će tako u glavnoj borbi večeri danas snagu odmjeriti Vitasovićev klupski kolega, Slovenac Miran "Slo Rocky" Fabjan.

Vitasović: Već sam navikao na bol

- Iskreno, još uvijek ne znam kad sam "zaradio" taj lom - slegnuo je ramenima Ivan Vitasović. - Ovo je takav sport i čitav pripremni kamp boli me cijelo tijelo, svaki dan neki drugi dio. Već sam navikao na bol i kad se ona prošlog tjedna opet pojavila, nisam mislio da je nešto strašno. U utorak sam odradio odličan trening i vrhunski sam se osjećao, da bi me dan kasnije malo "uhvatila" leđa pa nisam išao punom snagom.

Očekivao sam da će to proći preko noći, ali kad sam se u četvrtak probudio, cijela lijeva strana tijela bila mi je u potpunom grču, sve je bilo napeto i otišao sam na slikanje koje je pokazalo prijelom. Stvarno sam bio iznenađen tom dijagnozom, jer u takvim situacijama osjetiš trenutak na treningu u kojem te nešto neuobičajeno zaboli, ali to je ovom prilikom izostalo.

Sedam dana kasnije "Mrvica" se po prvi put vratio u dvoranu, ali svjestan je kako povratak uobičajenim aktivnostima još nije ni blizu.

- Po čitave dane sam ležao doma, nisam ništa radio i mislio sam da ću "poludjeti" te sam se morao okupirati nečim pa sam došao u klub malo se istegnuti i vrtjeti pedale na biciklu. Već normalno hodam i odlazim svaki drugi dan kod fizioterapeuta koji mi lijepi fizio-trake i tako stisne rebra, no jedini pravi lijek je mirovanje, što manje koristiti tu stranu tijela i izbjegavati svaki mogući kontakt.

Treba proći barem tri tjedna da kost zaraste, no kako bih bio siguran ja ću produžiti na mjesec, možda mjesec i pol, a onda ću krenuti s laganim grapplingom i hrvanjem. Ne želim se opet dovesti u situaciju da dva mjeseca napornih priprema bacim u vjetar - istaknuo je Vitasović.

- Cijelo ljeto sam bio u punom pogonu i onda sam doslovno preko noći stao te sad ne znam što bih radio sam sa sobom. Volio bih se opet boriti na FNC 20 koji će se održati u zagrebačkoj Areni 23. studenog. Do tada će se rebra oporaviti, ali kad krenem s treninzima treba vidjeti kako će tijelo reagirati na napore.

Kratka borba

Ne bi svatko prihvatio borba devet dana prije njenog održavanja, no Fabjanu na ruku ide činjenica da mu protivnik nije nepoznat, jer je Vitasoviću pomagao tijekom priprema "glumeći" na treninzima De Castra.

- Tijekom svojih 15 godina treniranja nisam sreo borca poput Mirana koji je toliko siguran u ono što radi i sposoban je kompletnu taktiku pripremanu u dvorani prenijeti u meč te se nadam da će to i danas uspjeti napraviti. Naravno da će "short notice" biti problem, jer svi mi koji smo se našli u takvoj situaciji svjesni smo da pričom kako ćemo borbu odraditi na svježinu tješimo samog sebe i nastojimo se dignuti - naglasio je Vitasović.

- Dobra stvar kod Mirana je da mu je prva runda uvijek najbolja. Ima oko da pronađe rupe u protivnikovoj obrani i nevjerojatno pogađa te je veliki favorit u prve dvije runde. No, ako borba ode u treću ili četvrtu rundu, o petoj da i ne govorimo, mogao bi se naći u problemima jer nije odradio pripremni kamp. Trenirao je Miran cijelo ljeto, ali ja koji sam znao da se borim stalno sam odrađivao dodatne dvije-tri runde, a on to nije radio i to će se osjetiti ako se borba produži.

Hoće li Mrvica odmah izazvati pobjednika današnje borbe večeri, ovisit će o njenom ishodu.

- Ako Miran osvoji pojas, onda ću se boriti protiv nekog drugog. Jednostavno smo si previše dobri i nema tog scenarija po kojem bismo se nas dvojica borili jedan protiv drugoga - zaključio je Vitasović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter