Nitko ne prihvaća odgovornost

Nakon dvadeset godina Istra bez ijednog suca u prva tri ranga

| Autor: Boris Vidulin
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Početak Super Sport II nl proteklog tjedna, nakon što su svoje natjecanje prije toga počeli i prva dva nogometna ranga u Hrvatskoj, otkrio je jednu zanimljivost kojom se Istra, odnosno Nogometni savez Županije istarske (NSŽI), nikako ne može podičiti. Naime, nakon više od dvadeset godina Istra kao regija nema niti jednog nogometnog suca u prve tri državne nogometne lige, što je definitivno sramota. Zašto je tome tako pokušao je objasniti tajnik NSŽI-ja Robi Fonović.

Nespremni

- Odgovornost je prije svega na samim sucima jer ne ulažu dovoljno u sebe valjda misleći da sve dolazi samo od sebe. Mi im kao Savez možemo biti podrška i pomoć, možemo ih i "gurati" do četvrtog ranga, odnosno Treće lige zapad,ali nakon toga sve je na njima. Naravno da nisu prepušteni sami sebi, radi se s njima, postoje predavanja, gledaju se klipovi, ali ne znam na koji nacin da im pomognemo ako oni ne prođu test izdržljivosti, ili ispit iz pravila nogometne igre.

Danijelu Starčeviću, Amelu Dizdareviću i Mateju Bezelju to nije uspjelo, a Ivan Jakovčić, dečko koji je sa samo 24 godine došao na Drugu ligu, nije se niti pojavio na testiranju, ako njima pridodamo Marina Vidulina, koji je došao do vrha i prestao suditi iz privatnih razloga, kao i Diega Biljuha koji je bio ligu niže i, također, prestao iz nekih svojih razloga, a Mateo Čalić se ne osjeca spremnim da više bude sudac, onda je jasno da kao Savez nismo mogli utjecati na te stvari. Ponavljam, mi smo im podrška, ali ne možemo trčati krugove umjesto njih. Kao da nisu svjesni da se treba dodatno spremiti ukoliko se želi napraviti iskorak i dodatno ulagati u sebe kroz edukaciju i treninge. Posljednjih nekoliko godina očito na naplatu dolazi sve ono što se je, ili nije, radilo s njima, ali za to postoje odgovorne osobe i komisije pa bi možda one mogle odgovoriti iz kojeg se razloga suđenje u Istri srozalo na najniže moguće grane i doživjelo jedan, rekao bi, udarac koji nam nije trebao. Tako je kako je, ali ne smatram da je to sramota NSŽI-ja jer je svatko od njih "krojač" svoje sudbine - poručio je Robi Fonović.

Nekako se prirodno, ako se govori o odgovornoj osobi, nameće ime Maura Tomišića, instruktora i posljednjih osam godina predsjednika Komisije nogometnih sudaca, ali i njegovo je mišljenje na tragu onog tajnika NSŽI-ja.

Tko ih bira?

- Nažalost dogodilo se da ove sezone ne postojimo na nogomatnoj karti u prve tri lige i to definitivno nije dobro. Ne želim sada potpuno amnestirati rad sudačke komisije, ili rad svih ljudi zaduženih za suce na razini Središta Rijeka, ali isto tako mogu reći da gro problema leži u samim sucima. Jednostavno oni nisu naučeni na kontinuirani rad. Možda se nekada to moglo, ali sad je nemoguće trenirati nekoliko dana prije normi i onda htjeti istrčati ono sto se postavi pred tebe. Nije moguće sjesti nad knjigom i u par sati misliti da sve znaš, a upravo se to događa našim sucima.

Ako netko želi napredovati kao sudac i biti u najvišim ligama, onda mora raditi kontinuirano, svaki dan, ili barem svaki drugi, ulagati u sebe, raditi na sebi i onda se može očekivati napredak. Mi im kao Komisija možemo pomagati oko ispita, odnosno pravila, ali ništa više od toga. Ne možemo nekoga natjerati da trenira ako ne želi i zbog toga nam se dogodila "rupa". Odgovorno tvrdim da naši suci nisu lošiji od sudaca iz ostalih županija, ali im nedostaje navika rada u kontinuitetu i dok se to ne popravi, bit ćemo na marginama koliko god se trudili da ne bude tako - reći će Mauro Tomišić.

U NSŽI-ju su uvjereni da će se "krvna slika" popraviti već sljedeće sezone, no to govore baš svaki put, a situacija je sve lošija. Čak štoviše, bez ijednog imena Istra je dotaknula samo dno. Odgovornost za nastalu situaciju ne prihvaća nitko, kao niti sram koji bi, priznali to ili ne, ipak trebao biti prisutan. Kako u NSŽI-ju, tako i u sudačkoj organizaciji. Upravo su oni ti koji predlažu suce za napredovanje, suce kojima to ne polazi za rukom. Kako u fizičkom smislu, tako i u znanju pravila o nogometnoj igri, a to bi odgovorni, ipak, trebali prepoznati prije nego ih pošalju da predstavljaju našu Županiju. Ako se baš nitko tko je involviran u nogomet zbog toga ne zacrveni barem malo, onda su ljudske vrijednosti dobrano pomaknute na krivu stranu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter