Europsko prvenstvo i Mediteranske igre

Dean Ilić: Robert Klačar ima kvalitetu da uzme "veliku" medalju

  Robert Klačar je sve podredio tome da napravi dobar rezultat, zaslužuje ga te vjerujem da će ga i napraviti, prije ili poslije. Naravno, za tako nešto mora se puno stvari poklopiti, jer na razini na kojoj se on bori konkurencija je takva da tu nema garancije. Male nijanse čine razliku i rezultat ovisi o sto faktora, rekao je trener Istarskog borca i izbornik hrvatskih muških reprezentacija

| Autor: Ivica C EROVAC
 Robert Klačar

Robert Klačar


Nije dobro krenula godina za judaše Istarskog borca. Mučile su Puljane zdravstvene tegobe zbog kojih su morali odustati od nekih natjecanja, a i na onima na kojima su nastupili vidjelo se da nisu pravi te su seniorsko prvenstvo Hrvatske dočekali bez rezultata vrijednog spomena. Okolnosti im definitivno nisu išle na ruku, ali to se na državnoj smotri nije osjetilo i od sedam kategorija, u tri su se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja popeli članovi pulskog kluba. Dani Klačar je slavio u kategoriji do 60 kg, Robert Klačar u onoj do 73 kg, dok je Dominik Družeta bio najbolji u kategoriji do 90 kg.

Tri zlata donijela su Istarskom borcu ekipni naslov u muškoj konkurenciji, ali i dodatni vjetar u leđa njegovim glavnim uzdanicama pred najvažnija natjecanja koja ih očekuju ove godine, a to su Europsko prvenstvo u Sofiji krajem travnja i Mediteranske igre u Oranu krajem lipnja. Prema njima svi sada gledaju s mnogo više optimizma, pa tako i Robert Klačar, osvajač srebrne medalje na U-23 Europskom prvenstvu, održanom u studenom 2020. godine u Poreču.

- Stvarno je dobro tada izgledao, ali ništa lošiji nije bio niti lani na seniorskom Europskom prvenstvu u Lisabonu. U prvom kolu svladao je Irca Burnsa i onda u drugom išao na Talijana Lombarda, kasnijeg prvaka koji je dva mjeseca poslije uzeo i srebro na Svjetskom prvenstvu. Odradio je Klačar odličnu borbu, ali napravio je neopreznost u parteru koju je Lombardo iskoristio, "zavezao" ga i poslao kući. Da je imao malo povoljniji ždrijeb, otišao bi daleko, siguran sam u to, nije dvojio Dean Ilić, trener Istarskog borca i izbornik hrvatskih muških reprezentacija. - Onda su krenule nedaće i najprije je otišao na operaciju hernije, neposredno pred U-23 Europsko prvenstvo u studenom na kojem je onda nastupio poluspreman i u prvom kolu bio poražen od Španjolca Fernandeza. Potom je zadobio ozljedu ligamenta na nožnom palcu i mjesec dana nije mogao raditi judo kako treba, a taman kad je uhvatio kakav-takav ritam treninga, kao član sportske satnije morao je otići odraditi vojnu obuku u Požegi i opet ga nije bilo dva tjedna. Poklopilo se da je već mjesecima ograničen s treninzima i nikako da dođe u top formu. Trenutačno je na nekih 70 posto te ako se u međuvremenu ne dogodi nešto neplanirano, vjerujem da bi kroz mjesec dana mogao biti pravi.

Ilić priznaje da 22-godišnji Klačar sve više razmišlja o promjeni kategorije.

- Na domaćim natjecanjima se bori u višoj kategoriji, dok će na međunarodnoj sceni još neko vrijeme nastupati u onoj do 66 kg. U Pragu se dosta mučio sa skidanjem kilograma i to se osjetilo na tatamiju te je već u prvom kolu poražen od Francuza Jennera. Utjecala je na to zasigurno i situacija u kojoj se u tom trenutku nalazio i svi problemi s kojima se suočio, ali sigurno da u dogledno vrijeme razmišljamo u prelasku u kategoriju do 73 kg. Nije isključeno da to napravimo odmah nakon Europskog prvenstva i Mediteranskih igara, istaknuo je Ilić. - Klačar je u ovoj priči sto posto. Sve je podredio tome da napravi dobar rezultat, zaslužuje ga te vjerujem da će ga i napraviti, prije ili poslije. Naravno, za tako nešto mora se puno stvari poklopiti, jer premda ima kvalitetu da na velikom natjecanju uzme medalju, na razini na kojoj se on bori konkurencija je takva da tu nema garancije. Male nijanse čine razliku i rezultat ovisi o sto faktora.

Najmlađi u trolistu seniorskih prvaka Hrvatske pristiglih iz redova Istarskog borca je 18-godišnji Dani Klačar, koji je na ovom prvenstvu posljednji put nastupio u kategoriji do 60 kg.

- Konstitucijski on pripada toj kategoriji, jer se tijekom rasta i razvoja nije mišićno raširio, već je ostao suh, tanak i žilav te ne izgleda kao borac iz kategorije do 66 kg, ali ima te kilograme. U Hrvatskoj mu nitko ne može ništa, dominantan je i šteta je što ne može ostati u kategoriji do 60 kg, ali nema smisla da ga pred svako natjecanje "ubijamo" skidanjem težine, svjestan je Ilić. - Od Danija u ovoj sezoni na međunarodnoj sceni očekujemo rezultate u juniorskom uzrastu. Teško mi je procijeniti koliko on u ovom trenutku vrijedi, jer je prošle godine zbog korone održan tek jedan Europski juniorski kup, na kojem nije nastupio jer je neposredno prije njega ozlijedio rame, pa je praktički preskočio cijelu europsku sezonu. Sad će se u nedjelju boriti na Europskom kupu u Lignanu i bit će mu to prvi međunarodni nastup nakon dugo vremena, a usto će se oprobati u novoj kategoriji i sigurno će mu trebati neko vrijeme za adaptaciju. Samim tim, neće to biti neki meritoran pokazatelj Danijevih mogućnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter