Stalni problem većine onih koji pokušavaju skinuti koju kilu viška zasigurno jest - što je tako teško odreći se kruha.
Ipak, postoji zdrava, dijetalna inačica kruha - a to je švedski kruh od sjemenki, koji se reže kao pločice, te se može konzumirati i desetak dana od pečenja bez da izgubi svoj fini okus.
Iako ima naziv kruh, te se može konzumirati uz sve uz što se inače jede kruh, može se ponuditi i kao zdrava grickalica.
Ovaj recept se može pripremiti i bez glutena - u tom slučaju koristite zobene pahuljice bez glutena.
Sastojci:
200 grama zobenih pahuljica
100 grama lana
100 grama bučinih sjemenki
100 grama badema (može i orasi ili lješnjaci)
100 grama sezama
100 grama suncokretovih sjemenki
sol
50 grama kokosove masti
3 jaja
Sve sastojke zasebno dobro sameljite u blenderu da se smrvi. Uspite samljevene zobene pahuljice, lan, bučine sjemenke, bademe, sezam i suncokretove sjemenke u dublju posudu, dodajte malo soli, 50 grama kokosove masti i 3 jaja, te sve izmiješajte običnim ili štapnim mikserom.
Gotovu smjesu razvucite u plehu u koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
Pazite da švedski kruh ne bude deblji od pola centimetra (napravite ga otprilike debljine kao na fotografiji).
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, i pecite 40 minuta.
Dobar tek!