Dozivamo toplije vrijeme s jednostavnim, aromatičnim i ukusnim - proljetnim njokima u umaku od rajčice, tikvica, svježeg bosiljka i parmezana. Ako si u žurbi i nemaš previše vremena za kuhanje ovaj recept, koji donosi Miss Gastro, je prava stvar za tebe - jer za pripremu je dovoljno svega pola sata.
Sastojci:
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 tikvice
- 350 g umaka od rajčice
- 50 ml crnog vina
- 300 grama svježih njoka
- 50 grama naribanog parmezana
- 2 žličice smeđeg šećera
- 1 šaka svježeg bosiljka
- sol i papar
Priprema:
Luk i češnjak ogulite i narežite na kockice.
Tikvice operite, pa ih narežite na debljinu od 2-3 mm, a bosiljak grubo nasjeckajte.
U velikom loncu zakuhaj vodu.
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i dinstajte 2-3 minute uz povremeno miješanje. Zatim dodajte tikvicu i dinstajte još par minuta.
Potom dodajte crno vino, umak od rajčice, smeđi šećer (po ukusu), nasjeckani bosiljak te sve dobro izmiješajte.
Pirjajte dok povrće ne omekša, povremeno miješajući, oko 6-8 minuta. Začinite solju i paprom.
U lonac s kipućom vodom ubacite njoke i kuhajte ih prema uputama na pakiranju.
Kad su kuhani, procijedite njoke i dodajte ih u umak.
Posluži s parmezanom.
Dobar tek!