KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Jako ukusna, zdrava i zasitna - pita s jajima i špinatom

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Sezona je špinata i blitve, a ovo povrće idealno je za pripremu ukusnih pita. Donosimo vam nešto drukčiju recepturu za odličan ručak, a ako vam ostane - bez brige, i naredni dan ova pita je izuzetno ukusna

Sastojci:

Tijesto

  • 400 g oštrog brašna
  • 1 žličica soli
  • 4 žlice maslinovog ulja

Nadjev

  • 1,5 kg špinata ili blitve
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 kapula
  • 4 češnja češnjaka
  • sol
  • papar
  • muškatni oraščić
  • 250 g ricotte
  • 100 g ribanog parmezana
  • 9 jaja

Priprema:

U veliku zdjelu stavite brašno. U čaši vode otopite žličicu soli i dodajte četiri žlice maslinovog ulja, dobro promiješajte i ulijte u brašno, te mijesite dok ne dobijete tijesto.

Tako pripremljeno tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i mijesite par minuta dok ne dobijete glatko tijesto, pa stavite natrag u posudu, prekrijte krpom i pustite tijesto da se diže minimalno pola sata.

U kipućoj vodi kratko prokuhajte špinat (ili blitvu) tek toliko da uvene, pa prebacite u cjediljku i prelijte mlazom hladne vode.

Stisnite špinat da izađe što više vode, pa nasjeckajte na sitno.

U dubljoj tavi na srednje jakoj vatri na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckanu kapulu, malo posolite i dinstajte dok kapula ne omekša pa dodajte usitnjeni špinat, posolite i popaprite i još malo izdinstajte.

Maknite s vatre i dodajte ricottu, nasjeckani češnjak, pola količine ribanog parmezana i naribajte malo muškatnog oraščića i dobro promiješajte.

Umutite četiri jaja, odvojite od toga tri žlice umućenih jaja, a ostatak ulijte u dinstani špinat, dobro promiješaje i pustite da se ohladi.

Tijesto razrežite na četiri komada, i svaki razvaljajte u tanki krug.

Prvi sloj tijesta stavite u okrugli lim koji ste prekrili papirom za pečenje, pa namažite uljem i stavite još jedan sloj razvaljanog tijesta.

Složite izdinstano povrće, pa u povrću žlicom napravite pet udubljenja, razbijte jaje i stavite u svako udubljenje po jedno jaje - pazite da ne razbijete žumanjak!

Pospite ostatkom parmezana, pa prekrijte trećim komadom tijesta i premažite maslinovim uljem pa stavite posljednji komad tijesta na vrh, spojite krajeve tijesta i zarolajte tako da zatvorite pitu (višak odrežite nožem).

Zadnju koru pite premažite razmućenim jajima koje ste prije odvojili, te pirunom probušite tijesto na nekoliko mjesta.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite oko 45 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Prije rezanja, pustite da se malo ohladi.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter