Ilustracija (Pixabay)
Sezona je špinata i blitve, a ovo povrće idealno je za pripremu ukusnih pita. Donosimo vam nešto drukčiju recepturu za odličan ručak, a ako vam ostane - bez brige, i naredni dan ova pita je izuzetno ukusna
Sastojci:
Tijesto
Nadjev
Priprema:
U veliku zdjelu stavite brašno. U čaši vode otopite žličicu soli i dodajte četiri žlice maslinovog ulja, dobro promiješajte i ulijte u brašno, te mijesite dok ne dobijete tijesto.
Tako pripremljeno tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i mijesite par minuta dok ne dobijete glatko tijesto, pa stavite natrag u posudu, prekrijte krpom i pustite tijesto da se diže minimalno pola sata.
U kipućoj vodi kratko prokuhajte špinat (ili blitvu) tek toliko da uvene, pa prebacite u cjediljku i prelijte mlazom hladne vode.
Stisnite špinat da izađe što više vode, pa nasjeckajte na sitno.
U dubljoj tavi na srednje jakoj vatri na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckanu kapulu, malo posolite i dinstajte dok kapula ne omekša pa dodajte usitnjeni špinat, posolite i popaprite i još malo izdinstajte.
Maknite s vatre i dodajte ricottu, nasjeckani češnjak, pola količine ribanog parmezana i naribajte malo muškatnog oraščića i dobro promiješajte.
Umutite četiri jaja, odvojite od toga tri žlice umućenih jaja, a ostatak ulijte u dinstani špinat, dobro promiješaje i pustite da se ohladi.
Tijesto razrežite na četiri komada, i svaki razvaljajte u tanki krug.
Prvi sloj tijesta stavite u okrugli lim koji ste prekrili papirom za pečenje, pa namažite uljem i stavite još jedan sloj razvaljanog tijesta.
Složite izdinstano povrće, pa u povrću žlicom napravite pet udubljenja, razbijte jaje i stavite u svako udubljenje po jedno jaje - pazite da ne razbijete žumanjak!
Pospite ostatkom parmezana, pa prekrijte trećim komadom tijesta i premažite maslinovim uljem pa stavite posljednji komad tijesta na vrh, spojite krajeve tijesta i zarolajte tako da zatvorite pitu (višak odrežite nožem).
Zadnju koru pite premažite razmućenim jajima koje ste prije odvojili, te pirunom probušite tijesto na nekoliko mjesta.
Stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite oko 45 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Prije rezanja, pustite da se malo ohladi.
Dobar tek!