GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Tart od jagode - slastica od prhkog tijesta napunjenog slasnim voćnim nadjevom

| Autor: Sandra Živolić
Tart od jagode (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Tart od jagode (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Pita i tart su slastice od prhkog tijesta punjene nadjevom, a razlikuju se oblikom.

U obilju ljetnog voća, nema bolje ideje od pečenja slastice od prhkog tijesta napunjenog slasnim voćnim nadjevom.

Sastojci:

Tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 90 g hladnog maslaca
  • 90 g šećera u prahu
  • 30 g mljevenih badema
  • 1 jaje

Nadjev od jagoda:

  • 250 g jagoda
  • 70 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica limunovog soka

Mascarpone krema:

  • 180 g mascarpone sira
  • 60 g šećera

Dekoracija:

  • Jagode
  • Borovnice
  • Menta

Priprema:

Tijesto:

Od navedenih sastojaka umijesimo glatko tijesto, pa pustimo u hladnjaku oko 60 minuta.

Ohlađeno tijesto tanko valjamo i položimo u kalup za tart. Tijesto pečemo u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 200 C.

Nadjev od jagode:

Jagode usitnimo te kratko kuhamo sa šećerom i vanilin šećerom i limunom. Kuhane jagode ohladimo te napunimo pečene košarice za tart.

Tart dekoriramo s mascarpone kremom i voćem.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter