Tart od jagode (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)
Pita i tart su slastice od prhkog tijesta punjene nadjevom, a razlikuju se oblikom.
U obilju ljetnog voća, nema bolje ideje od pečenja slastice od prhkog tijesta napunjenog slasnim voćnim nadjevom.
Sastojci:
Tijesto:
Nadjev od jagoda:
Mascarpone krema:
Dekoracija:
Priprema:
Tijesto:
Od navedenih sastojaka umijesimo glatko tijesto, pa pustimo u hladnjaku oko 60 minuta.
Ohlađeno tijesto tanko valjamo i položimo u kalup za tart. Tijesto pečemo u zagrijanoj pećnici 20 minuta na 200 C.
Nadjev od jagode:
Jagode usitnimo te kratko kuhamo sa šećerom i vanilin šećerom i limunom. Kuhane jagode ohladimo te napunimo pečene košarice za tart.
Tart dekoriramo s mascarpone kremom i voćem.
Dobar tek!
Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.
Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.
Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.
Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".
Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/.